Castravetele amar, printre medaliații cu aur ai afecțiunilor metabolice

Castravetele amar se bucură de o revenire spectaculoasă în lumea medicală, datorită reconfirmării proprietăților sale terapeutice. Sub forma de extract din fruct, Momordica charantia – așa cum este cunoscut – este util în patologii precum: diabet zaharat, dislipidemie, infecţii microbiene, etc. La ora actuală se fac cercetări privind aspectul de  agent citotoxic pentru anumite tipuri de cancer, dar despre asta voi vorbi mai încolo– afirmă dr. în farmacie, chimist Anca Daniela Raiciu.

Castravetele amar – efect net de scădere a glucozei în sânge!

Diabetul zaharat de tip 2 şi complicaţiile acestuia au răspuns cel mai bine la administrarea de castravete amar, studiile demonstrând o îmbunătăţire semnificativă a toleranței la glucoză la diabeticii de tip 2. Aceasta are rol în conservarea celulelor β pancreatice şi a funcţiilor acestora.

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat îngrijorătoare și poate fi o cauză de handicap sever. Momordica Charantia poate să întârzie sau să prevină neuropatia indusă de diabet acționând ca antioxidanții, prevenind dezvoltarea altor anomalii cauzate de diabet zaharat – ne explică interlocutoarea noastră și continuă:

Castravetele mamar – eficient în scăderea colesterolului și în lupta contra obezității

Momordica Charantia reușește să inhibe ativitatea lipazei pancreatice, ceea ce duce la scăderea absorbției lipidelor. Experimentele au arătat diminuarea semnificativă a trigliceridelor și a colesterolului LDL și creșterea HDL colesterol.

Obezitatea reprezintă un factor de risc major pentru a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Mai mult de 80 de procente din diabetici de tip 2 sunt obezi sau supraponderali. Excesul de țesut adipos, în special în jurul abdomenului, determină celulele organismului să devină rezistente la insulina proprie și conduce la hiperglicemie. De aceea, mulți diabetici supraponderali își pot îmbunătăți glicemia scăzând în greutate prin alimentație corectă și exerciții fizice. Din fericire, la acestea se adaugă și o altă cale  de a pierde în greutate și anume utilizarea de suplimente pe bază de Momordica Charantia.

Ce este foarte interesant este faptul că  extractul de  castravete amar scade glicemia indirect, și anume prin reducerea țesutului adipos și normalizarea toleranței la glucoză – punctează A.D.Raiciu.

Castravetele amar – rol anticancerigen, antiviral, antibacterial şi antiparazitar

Studiile în vitro au arătat că fructele de castravete amar și extractele din semințe inhibă celulele cancerigene de mai multe tipuri, cum ar fi adenocarcinomul de prostată, cancerul de colon și sân, leucemie limfoidă, limfom, Boala Hodgkin, melanom, carcinom scuamos de limbă și de laringe, carcinoamele vezicii urinare, etc.

În același timp au fost constatate efecte antivirale, antibacteriale şi antiparazitare cu spectru larg de activitate. Deși mecanismele nu au fost determinate pentru toate organismele, în cazul infecției virale se consideră că anumite componente ale castravetelui amar pot preveni penetrarea peretelui celular de către diverse virusuri.

Ce precauții sunt în administrarea de Momordica Charantia?

Pentru că semințele de castravete amar conţin momordicina, dovedită a avea efecte antifertilitate  – la şoareci de sex feminin –   nu sunt recomandate persoanelor care doresc să rămâna gravide, avertizează interlocutoarea noastră.

Momordica charantia de la HOFIGAL, mod de administrare

Ȋn portofoliul Hofigal se regăseşte acest remediu natural sub forma de comprimat acoperit ce conţine pulbere şi extract din Momordica charantia 

Dozele şi ritmul de administrare recomandate sunt următoarele:

Adulţi: câte 2 – 6 comprimate acoperite pe zi în funcţie de nivelul glicemiei, mai ales dacă preparatul este recomandat de un medic cu experienţă în fitoterapie.

Copiii în vârsta de peste 7 ani: 1 – 2 comprimate pe zi, numai la recomandarea specialistului.”

Momordica Charantia 40 de comprimate are prețul de 9 lei și poate fi comandată online de pe www.hofigal.ro

Articol preluat de pe aquiahora.ro.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*