Ce este listerioza și cum se trateaza?

Igiena strictă este una dintre condițiile de bază ale unei sarcini duse la bun sfârșit și ale unei vieți sănătoase. Există bacterii care pot face foarte mult rău, mergând până la deces. Listeria monocytogenes este una dintre ele. Aceasta provoacă listerioză, o afecțiune rară, dar foarte gravă, care se transimite la oameni prin alimente contaminate, lapte insuficient pasteurizat, brânza sau carne nefiartă. Au existat cazuri când boala s-a transmis direct de la persoanele sau animalele infestate. Cei mai afectați de listerioză sunt nou-născuții, femeile însărcinate, bătrânii și cei cu sistemul imunitar scăzut. La persoanele adulte sănătoase, boala se manifestă ca o viroză respiratorie.

Simptomele bolii
O persoană contaminată cu Listeria monocytogenes va avea febră, frisoane, greață, diaree, dureri de cap și dureri continue în tot corpul. Aceste simptome se pot manifesta și la două luni de la consumarea alimentelor infestate. Dacă suspectezi că ai listerioză, mergi de urgență la medic, pentru că este nevoie de prescrierea unor antibiotice. Femeile însărcinate pot pierde sarcina dacă nu fac un tratament adecvat, iar cei cu imunitatea scăzută vor face meningită sau vor muri.

Cum evităm infecția cu Listeria?
Cea mai importantă și mai simplă regulă este cea a spălatului pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să speli foarte bine toate ustensilele care au intrat în contact cu fructele și legumele crude.
Mâncarea gătită trebuie răcită în apă. Nu lăsa alimentele pe aragaz până când se răcesc. Depozitează-le în frigider, fără să intre în contact cu fructele sau legume nepreparate. Listeria este o bacterie foarte vicleană. Se poate multiplica și la temperaturi 3ºC, adică și în produsele refrigerate. Numai un tratament termic de peste 75 ºC o poate distruge. De aceea, este foarte important ca vasele cu mâncare gătită să fie acoperite cu un capac. De asemenea, nu găti mai mult decât este necesar să consumi în decursul a 24 de ore. Chiar dacă uneori acest lucru este greu, sănătatea familiei este mult mai importantă decât alte termene.

Apa, dușmanul Listeriei
Fructele și legumele trebuie spălate, iar carnea fiartă sau prăjită foarte bine. De asemenea, este important să speli și ouăle înainte de a le pune în frigider pentru că și ele pot fi purtătoare ale acestei bacterii.
Pentru a evita contaminarea cu Listeria este bine să nu folosești cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea. Acesta nu reușește să pătrundă uniform în tot alimentul, iar în cazul existenței acestei bacterii, nu va fi distrusă.
Când cumperi din supermarket alimente congelate, este bine să ajungi cât mai repede cu ele acasă, pentru a evită decongelarea. Este bine că acestea să fie puse ultimele în coșul de cumpărături!

Alimente sigure
Există și alimente al căror risc de contaminare cu Listeria este zero. Acestea sunt: pâinea, cerealele, conservele (cu condiția să fie consumate imediat ce au fost deschise), fructele uscate, laptele pasteurizat, iaurtul, telemeua, fasolea, lintea.
Sursă foto: pexels.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*