Ecografia Doppler: când se folosește și de ce este avantajoasă

Numită în termeni de specialitate și ultrasonografie cervico-cerebrală, ecografia Doppler de vase extra și intracraniene se înscrie în categoria investigațiilor imagistice non-invazive. Rolul acestei investigații este de a oferi informații despre vasele de sânge de la cap, gât și toracele superior, modificările structurale ale vaselor de sânge, dar și despre circulația sângelui.

Acest tip de investigație performantă se folosește ca metodă de diagnosticare și evaluare a afecțiunilor vasculare la adulți, dar și în studiul creierului fetal sau al nou-născuților. În general, printr-o ecografie Doppler se poate determina existența stenozelor, ocluziilor, disecțiilor sau malformațiilor la nivelul vaselor de sânge. O mare aplicabilitate clinică are însă și pentru următoarele situații: detectarea vasospasmului cerebral (reprezintă o complicație în hemoragia subarahnoidiană), detectarea disecțiilor arteriale, dar și în monitorizarea pacienților care au suferit anumite intervenții chirurgicale, cum ar fi angioplastie cu stent sau cea de tip endarterectomie. De asemenea, este utila și în cazul fistulelor artero-venoase, precum fistula carotido-cavernoasă), în displazia fibro-musculară și pentru malformațiile arterio-venoase intracraniene sau tromboze.

Ecografia Doppler se bazează pe ultrasunete. Spre deosebire de ecografiile obișnuite, acest tip de ecografie folosește efectul Doppler pentru a putea investiga sistemul vascular. Aparatul de neurosonologie este echipat cu un dispozitiv care transformă energia electrică în ultrasunete, acestea prezentând o frecvență de 5-20 kHz. Structurile examinate cu ajutorul acestui aparat apar ca o imagine, în general în nuanțe de gri. În acest fel pot fi vizionate arterele mari de la baza gâtului și ramurile majore intracraniene ale acestora.

O ecografie Doppler oferă informații în timp real, ceea ce înseamnă că îi crește gradul de acuratețe și permite un diagnostic precis. Această investigație este 100% non-invazivă, pacientul nu prezintă disconfort pe durata investigației, iar ulterior nu va resimți efecte secundare. Altfel spus, acest tip de ecografie prezintă riscuri 0 pentru pacienți deoarece nu emite niciun fel de radiație. Ecografia Doppler este avantajoasă și din punct de vedere financiar. Mai exact, are un raport cost-eficiență superior comparativ cu celelalte metode utilizate pentru investigarea axelor vasculare cerebrale.

În medie, durata unei ecografii Doppler este între 30 și 60 de minute, însă timpul de desfășurare a procedurii depinde de mai mulți factori, cum ar fi zona examinată, patologia pacientului și experiența examinatorului. Se recomandă un control medical al pecientului înainte de a se apela la acest tip de investigație.

Sursa foto: http://healthconnections.com.br


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*