Lupinul, frumos pentru grădina si bun pentru sănătate

Pentru grădinarii care doresc un afișaj cu formă unică și petale, lupinul în creștere (Lupinus Polyphyllus) reprezintă o plantă atrăgătoare într-o gamă largă și strălucitoare de culori. Plantele au vârfuri de flori rigide, care apar din frunziș orizontal. Florile sunt similare cu cele de mazăre și cresc în seturi mari, aglomerate de diverse culori precum albastru, violet, galben, roz sau alb.

Lupinul se referă la o familie de flori care produc semințe comestibile, denumite boabe și clasificate ca și leguminoase. Plantele de lupin datează de mii de ani și au constituit o sursă de bază de hrană pentru Mediterana Antică, precum și pentru civilizațiile din Europa Centrală și de Sud. În funcție de soi, plantele pot crește până la doar 29 cm sau chiar 3 metri.

Proprietățile și beneficiile Lupinului
Sub formă de lumânări, plantele de Lupin sunt o excelentă sursă de proteine, precum și de fibre dietetice. Semințele de lupin sunt un excelent substituent de carne pentru persoanele care adoptă un stil de viață vegetarian și au proprietăți semnificative de scădere a colesterolului, contribuind foarte mult la sănătatea cardiovasculară. Acestea prezintă un conținut bun de tiamină, acid folic și arginină și furnizează cantități generoase de minerale esențiale, cum ar fi magneziu, mangan, potasiu și zinc.

Consumul regulat de semințe de lupin se crede că ajută digestia, îmbunătățește motilitatea intestinală, stimulează imunitatea și promovează sănătatea inimii, cu condiția să nu fiți alergic la acestea. Este deosebit de benefică această plantă pentru persoanele cu boală celiacă pentru că nu are gluten. Fiind parte din categoria leguminoaselor, lupinul este o sursa importantă de proteine dar și fibre dietetice, ajutând la ameliorarea constipației.
În ansamblu, lupinul este o plantă cu multiple valori, oferind un profil nutrițional generos. Consumul regulat de lupin prezintă beneficii mari pentru sănătate, în special în cazul bolnavilor de boală celiacă și cardiovasculară.

Proprietăți de reducere a colesterolului
Semințele crude de lupin sunt o sursă extraordinară de fibre dietetice, furnizând 18,9 g de fibre / 100 g de semințe. Fibrele favorizează nu numai digestia ci previn și absorbția grăsimilor din alimente la nivelul intestinului, contribuind indirect la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Efect benefic asupra sănătății vaselor de sânge
Semințele de lupin conțin un aminoacid esențial numit arginină. Printre altele, arginina are efecte foarte benefice asupra pereților interiori ai vaselor de sânge, contribuind la ceea ce se numește funcția endotelială. Disfuncția endotelială este o cauză majoră a bolilor cardiovasculare, ceea ce duce la ateroscleroză, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Îmbunătățește motilitatea intestinală
Lupinul ameliorează constipația, îmbunătățind motilitatea intestinală. Cu un astfel de conținut de fibre incredibil de ridicat, boabele de lupin ajută la normalizarea digestiei și prevenirea simptomelor de crampe abdominale dureroase, greață, vărsături, balonare, reflux gastro-esofagian și constipație.

Îmbunătățește imunitatea
Semințele de lupin reprezintă o mare sursă de zinc, o imunitate puternică de stimulare a mineralelor, care reduce gravitatea și stimulează recuperarea după diferite infecții. Zincul stimulează practic corpul să se vindece. Simptomele comune ale deficienței de zinc sunt reprezentate de pete albe pe unghii.

Promovează sănătatea osoasă
Semințele de lupin sunt bogate în magneziu, un mineral care asigură absorbția calciului în oase (nu în articulațiile arterelor) și contribuie astfel la menținerea densității minerale osoase și la prevenirea osteoporozei.

Oferă suport muscular și nervos
Fiind o sursă bună de magneziu, lupinul ajută la menținerea musculaturii sănătoase, inclusiv a miocardului (mușchiului inimii). Aceasta se face prin reglarea activității celulelor nervoase care controlează bătăile inimii și procesele mentale.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*