5 lucruri importante despre mierea de Manuka

Încă din cele mai vechi timpuri, mierea este folosită pentru tratarea multor probleme medicale. Ea protejează împotriva daunelor cauzate de bacterii și stimulează producția de celule speciale care pot repara țesuturile afectate de infecție.

Dar nu toată mierea acționează la fel. Calitatea antibacteriană a mierii depinde de tipul ei, precum și de momentul și modul în care este recoltată. Unele tipuri pot fi de 100 de ori mai puternice decât altele.

De exemplu, una dintre cele mai apreciate este mierea de Manuka. Aceasta a câștigat popularitate datorită proprietăților sale speciale, care au făcut-o să se diferențieze de toate celelalte tipuri de miere.

Originea mierii de Manuka

Mierea de Manuka originală este produsă doar în Noua Zeelandă. Ea provine de la albinele care polenizează florile copacului Manuka, numite și Leptospermum scoparium. Copacul, care este un arbore de ceai (folosit în trecut ca remediu împotriva scorbutului), înflorește doar 2-6 săptămâni pe an.

Dat faptul că acest tip de miere este produs numai în zonele abundente cu flori Manuka, stupii sunt situați în unele dintre cele mai îndepărtate părți din Noua Zeelandă. Mai exact, unele zone sunt accesibile doar cu elicopterul.

Proprietățile mierii de Manuka

Beneficiile mierii de Manuka o transformă pe aceasta într-un produs minune. Ea are proprietăți antivirale, antimicrobiene și antibacteriene și poate fi folosită pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a ajuta la lupta împotriva bolilor și pentru a îmbunătăți condițiile pielii.

De asemenea, ea calmează  durerile în gât, protejează corpul împotriva răcelii și ajută la ameliorarea infecțiilor sinusale. Tot ea poate fi folosită și extern, pe arsuri, întrucât ajută la procesul de vindecare, fiind benefică și în cazul infecțiilor oculare ori cele ale urechilor.

Datorită faptului că are capacități antioxidante, mierea de Manuka oferă protecție împotriva daunelor oxidative, prin neutralizarea radicalilor liberi. În plus, dat fiind faptul că are proprietăți antiinflamatorii,  ea ajută și la scăderea riscului de leziuni tisulare.

Această miere este benefică și pentru sănătatea orală, deoarece reduce plăcile dentare și atenuează gingivita. Tot ea poate ajuta sistemul digestiv, întrucât poate ameliora indigestia sau refluxul gastric și poate contribui la ameliorarea ulcerului gastric.

Cum recunoști mierea de Manuka originală?

Dat faptul că acest tip de miere are numeroase beneficii, există pe piață și miere contrafăcută. Din fericire, există anumite caracteristici care demonstrează dacă ea este originală sau nu. De exemplu, cel mai simplu mod de a identifica un produs original este numărul de rating UMF (factorul unic Manuka), iar acesta se regăsește pe fiecare recipient cu miere de Manuka.

Numărul de rating UMF asigură puritatea și calitatea mierii și reprezintă compușii unici ai produsului. Acești compuși includ markerii principali ai leptosperinei, DHA și metilglioxalului (MGO). Există miere Manuka cu grade UMF de 5+, 10+, 15+ și 20+ (fiecare cu un conținut în creștere de Methylglyoxal (MGO)). Tocmai de aceea, produse cu  niveluri UMF mai mari tind să aibă o culoare mai închisă și un gust aparte. La fel ca un vin bun, mierea aceasta capătă mai multă aromă și o culoare mai întunecată, în timp.

În plus, pentru a te asigura că produsele pe care le achiziționezi sunt originale – și nu contrafăcute – este esențial să le achiziționezi fie de pe site-uri ori centre specializate. De exemplu, găsești miere de Manuka naturală pe Greenboutique.ro.

Așadar, de reținut: Un produs original are: o marcă UMF întipărită pe ambalajul produsului, specificații că mierea provine de la o companie licențiată în Nouă Zeelandă – cât și numele și numărul licenței companiei UMF pe etichetă, dar și un număr de rating UMF (de la 5+ la 20 +).

Cum poți folosi mierea de Manuka pentru sănătatea pielii?

Mierea pură de Manuka, organică, este alternativa naturală perfectă pentru vindecarea acneei și a infecțiilor cutanate. Ea, de asemenea, îmbunătățește hidratarea pielii – pentru că este capabilă să absoarbă umezeala direct din aer și să o păstreze pe piele.

Mierea cu un rating de 10+ sau mai mare conține compușii benefici care oferă avantajele unice la nivel local (are proprietăți antibacteriene). Ea ajută la vindecarea rănilor, la combaterea infecțiilor cu stafilococi și tratarea cicatricilor.

Pentru a avea o piele catifelată, fără imperfecțiuni, o mască cu miere de Manuka, aplicată o dată pe săptămână, este de ajuns.

Sănătatea copiilor și mierea de Manuka

Datorită proprietăților sale antivirale și antibiotice, mierea de Manuka este alegerea tuturor părinților care evită să le administreze celor mici antibiotice. Ea luptă împotriva tulpinilor bacteriene (E.coli), fiind benefică și în cazul răcelilor (tratează durerile în gât).

Pe lângă faptul că această miere crește sistemul imunitar al micuților, ea este și un tratament împotriva paraziților intestinali ori pentru problemele digestive.

Însă,  de reținut este faptul că mierea de Manuka nu este recomandată copiilor mai mici de 1 an.

De ce? Pentru că ea poate conține spori de bacterii, care pot duce la apariția botulismului. Asta nu înseamnă că mierea este contaminată, întrucât sporii apar în mod natural. Adulții și copii mai mari de 1 an nu sunt afectați, însă sistemul imunitar al copiilor mai mici de 12 luni este în formare, el nefiind suficient de puternic pentru a lupta împotriva bacteriilor de orice fel.

Mierea de Manuka este un produs natural cu numeroase beneficii pentru sănătate. Datorită proprietăților sale, acest produs a câștigat popularitate în întreaga lume. Oamenii o folosesc în tratamentele de înfrumusețare, pentru tratarea infecțiilor cutanate, a simptomelor răcelii ori pentru a înlocui zahărul rafinat. În plus, ea este o sursă de energie și minerale pentru copii, dar și un antibiotic natural. Așadar, mierea de Manuka este un produs natural care nu ar trebui să lipsească din casa nimănui.

Sursa Foto: https://pixabay.com/en/honey-cinnamon-bowl-bee-honey-2542952/


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*