7 utilizări uimitoare ale gelului de aloe vera

Gelul de aloe vera este cunoscut pe scară largă pentru efectul sau de a calma arsurile solare și de a ajuta la vindecarea rănilor. Dar știai că planta ta preferată de ghiveci poate fi folosită pentru mult mai mult decât pentru calmarea arsurilor solare și decorarea casei?

Planta are o istorie lungă pentru utilizarea sa în scopuri medicinale, datând din Egiptul antic. Planta aloe vera este originară din Africa de Nord, Europa de Sud și Insulele Canare. Astăzi, aloe vera este cultivată în climatul tropical la nivel mondial. De la ameliorarea arsurilor la stomac la potențialul de a încetini răspândirea cancerului de san, cercetătorii încă mai descoperă beneficiile acestei plante universale precum și avantajele produselor derivate.

Ameliorarea arsurilor gastrice

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune digestivă care duce adesea la arsuri la stomac. Un studiu din 2010 a sugerat că consumul 1 până la 3 linguri de gel de aloe în timpul mesei ar putea reduce severitatea GERD. De asemenea, poate ameliora alte probleme legate de digestie. Toxicitatea scăzută a plantei o face un remediu sigur și blând pentru arsurile la stomac.

Păstrarea produselor proaspete

Un studiu din 2014 publicat online de Cambridge University Press a analizat roșiile acoperite cu gel de aloe. Raportul a arătat dovezi că acoperirea a blocat cu succes creșterea multor tipuri de bacterii dăunătoare pe legume. Rezultate similare au fost găsite într-un studiu diferit cu mere. Această înseamnă că gelul de aloe ar putea ajuta fructele și legumele să rămână proaspete și să elimine nevoia de substanțe chimice periculoase care să prelungească termenul de valabilitate al produselor.

O alternativă la apă de gură

Într-un studiu din 2014 publicat în jurnalul etiopian al științelor sănătății, cercetătorii au descoperit că extractul de aloe vera este o alternativă sigură și eficientă la produsele pe bază de substanțe chimice. Ingredientele naturale ale plantei, care includ o doză sănătoasă de vitamina C, pot diminua placa bacteriană. Aloe poate să ofere, de asemenea, confort persoanelor care au sângerări gingivale și gingii inflamate.

Scăderea glicemiei

Ingerarea a două linguri de suc de aloe vera pe zi poate face că nivelul zahărului din sânge să scadă la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 , în conformitate cu anumite studii efectuate în acest sens și publicate în Revista Internațională de Fitoterapie. Acest lucru ar putea însemna că aloe vera poate avea un viitor în tratarea diabetului. Aceste rezultate au fost confirmate de un alt studiu publicat în Phytotherapy Research care a folosit extract de pulpă de Aloe Vera.

Dar persoanele cu diabet zaharat, care iau medicamente pentru reducerea glicemiei, ar trebui să trateze problema cu precauție atunci când consumă aloe vera. Sucul împreună cu medicamentele pentru diabet ar putea scădea nivelul glicemiei la niveluri periculoase.

Un laxativ natural

Aloe vera este considerat un laxativ natural. O serie de studii au analizat beneficiile plantei pentru a ajută digestia. Rezultatele par a fi mixte.

O echipa de oameni de știință din Nigeria au efectuat un studiu pe șobolani și au descoperit că gelul obținut din plante de casă tipice de aloe vera a fost capabil să amelioreze constipația. Însă un alt studiu realizat de Institutul Național de Sănătate a analizat consumul de extract integral de aloe vera. Rezultatele au fost foarte benefice și asupra țesutului tumoral din interiorul stomacului șobolanilor.

Cu toate acestea este recomandat că aloe vera să fie folosită moderat în tratarea constipației și doar atunci când este nevoie.

Dacă ai boală Crohn, colită sau hemoroizi nu ar trebui să consumi aloe vera. Poate provoca crampe abdominale severe și diaree. Ar trebui să nu consumi aloe vera dacă iei alte medicamente. Este posibil să scadă capacitatea corpului de a absorbi medicamentele.

Îngrijirea pielii

Poți utiliza aloe vera pentru a va menține pielea curată și hidratată. Aceast efect se poate datora faptului că planta prosperă în clime secetoase, instabile. Pentru a supraviețui condițiilor dure, frunzele plantei depozitează apă. Aceste frunze bogate în apă, combinate cu compuși speciali ai plantelor numiți carbohidrați complecși, reprezintă un hidratant eficient al feței și au  efect calmant asupra țesuturilor.

Poate calma inclusiv arsurile generate de razele de soare, motiv pentru care este recomandată aplicarea acestui gel imediat după ce stai foarte mult la plajă pentru a evita efectele de disconfort ulterioare. Este însă recomandat să utilizezi o soluție cu factor de protecție solar pentru a fi sigur că eviți senzația caracteristică arsurilor solare.

De asemenea, gelul și produsele derivate din aloe vera sunt folosite inclusiv pentru a elimna mătreața și pentru a calma iritațiile de pe scalp. Gelul poate fi aplicat direct pe scalp sau poate fi folosit în combinație cu diverse produse pentru îngrijirea părului. Atunci când este aplicat direct pe păr are efect hidratant și da strălucire.

Potențial de combatere a cancerului de san

Un nou studiu publicat în Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi a analizat proprietățile terapeutice ale emodinei de aloe, un compus din frunzele plantei. Autorii sugerează că plantă arată potențial în încetinirea dezvoltării cancerului de san. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a dezvoltă în continuare această teorie.

Există o serie de moduri de a utiliza plantă de aloe vera și diversele geluri și extracte care pot fi obținute din ea. Cercetătorii continuă să descopere noi metode pe care să le folosească în tratarea diverselor afecțiuni. Este important ca medicul să fie întrebat înainte de a utiliza aloe vera în scopuri de tratament, în special dacă sunt urmate cure cu medicamente.

Sursa foto: pixabay.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*