Bune practici de îngrijire a ovinelor

În anul 2020, Institutul Național de Statistică a anunțat că România se află pe locul al treilea, în Uniunea Europeană la efectivele de ovine și caprine. În acest an, numărul total de ovine și caprine a crescut cu 1,2% față de anul anterior, așadar România a ajuns deja pe locul doi în Europa, după Spania. Aceste cifre îmbucurătoare pentru sectorul zootehnic român, ar trebui să ne atragă atenția și mai mult asupra modului în care sunt îngrijite aceste oi.

Bune practici de îngrijire a ovinelorCreșterea, manipularea și gestionarea corespunzătoare sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea oilor. Simbolul mioarelor este abordat pe larg și în folclorul tradițional românesc, aceste aspecte ne responsabilizează și mai mult să fim mai atenți la modul în care tratăm aceste animale. Astfel, am pregătit acest articol de bune practici de îngrijire a ovinelor, pentru a trece în agenda fermierilor câteva aspecte esențiale despre relația om-natură. 

Un bun management este esențial

Indiferent de scopul pentru care creșteți oile, un management bun este esențial, căci acesta va reduce stresul animalelor. La fel de importante fiind nutriția și îngrijirea corespunzătoare. Cheia este să observați animalele zilnic, analizați comportamentul lor și mișcarea. Un medic veterinar vă poate ajuta dacă observați că oița șchiopătează sau dă orice alt semn de boală. Tratamentul este necesar dacă nu vreți să pierdeți animalul. Când mânuiți oile nu este cazul să strigați, să le trageți de lână sau bateți. O turmă de oi poate fi foarte ușor gestionată de către un stăpân încrezut, vă poate fi de mare ajutor și un câine instruit. De asemenea, nu uitați să le oferiți animalelor spațiu corespunzător, adecvat, în funcție de mărimea și rasa acestora, ne sugerează specialiștii de la Maine Organic Farmers and Gardeners Association. Animalele vor crește sănătoase, dacă nu sunt supuse unui mediu crud și sunt îngrijite corespunzător, astfel aceste activități sunt pentru profitul d-voastră oricum. Printre facilități ar trebui să fie inclusă și o modalitate ușoară de a prinde și reține animalele pentru observarea acestora sau tratament.

Igiena și alimentația

Igiena este un alt factor esențial îngrijirii oilor, adăposturile pentru oi trebuie curățite măcar odată pe an. Grajdurile pentru ovine ar trebui construite ținând cont de salubritate și prevenirea bolilor. Un mediu murdar, nu face decât să sporească posibilitatea îmbolnăvirii ovinelor. De asemenea, grajdurile trebuie să ofere o protecție cuvenită și împotriva potențialilor prădători.

Referitor la nutriție, specialiștii afirmă că oile trebuie să aibă acces zilnic, în exterior, într-o zonă fără noroi. Mutarea animalelor pe pășuni trebuie să se producă în funcție de starea actuală a pășunii, de creșterea ei și desigur de controlul paraziților.

Creșterea oilor trebuie planificată în dependență de cerințele pieței, iar vaccinarea acestora este obligatorie. Pentru aceste servicii trebuie să apelați la un medic veterinar, care vă va explica schema de vaccinare, necesitatea acesteia și o va aplica. În magazinul online http://www.instrumentarveterinar.com/ specialiștii veterinari pot găsi o multitudine de utilaje moderne pentru sectorul zootehnic. Asemeni tuturor domeniilor comerciale, trebuie să înțelegem că progresul în sectorul zootehnic nu este posibil și fără instrumente corecte sau inovații digitale. Puteți analiza tehnica disponibilă la etapa actuală pe site-ul http://www.instrumentarveterinar.com/.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*