Care este diferența dintre caviar și icre?

Sunt din ce în ce mai mulți consumatori de caviar, la fel cum sunt și nenumărate tipuri noi de caviar. Prin urmare, avem de-a face cu o explozie de informații disponibile, în special în mediul online, doar că multitudinea de informații mai degrabă creează confuzie în loc să aducă lămuriri. Și, iată că una dintre principalele nelămuriri, mai ales a începătorilor, are legătură cu diferența dintre icre de pește și caviar.

Pe măsură ce baza consumatorilor de caviar se extinde treptat, în mod natural intră în discuție diferența dintre icre și caviar. S-ar putea spune că pentru majoritatea speciilor de pește, termenii de icre și caviar descriu în esență același lucru, dar există totuși variații subtile.

Icre de pește versus caviar

În primul și în primul rând, diferența majoră dintre caviar și icre de pește este dată de specia de pește. Cu toate acestea, deoarece consumatorul obișnuit de caviar de astăzi preferă să fie educat cu privire la ceea ce mănâncă, este important să clarificăm diferența dintre icre și caviar. Tot din acest motiv, în majoritatea restaurantelor unde se poate servi caviar, vom găsi informații și termeni specifici alături de tipul de caviar. Indiferent că dorim să achiziționăm caviar online sau din magazine fizice ori că dorim să servim caviar la un restaurant, este obligatoriu să se specifice specia de pește de unde provine caviarul. Pe de altă parte, dacă observăm doar termenul „caviar”, în special în restaurantele de lux, este corect să presupunem că acolo se servește caviar autentic, adică ouă de sturion.

De asemenea, chiar și în cazul icrelor de pește, se va folosi întotdeauna un prefix ca indicator al speciei de pește de unde provine icrele, cum ar fi icre de herring din Islanda frecvent utilizat pentru garnituri și aperitive, icre de somon cu a lor culoare portocalie vibrantă și gust aparte, caviar Kelp (alge marine) care reprezintă o sursă alternativă de caviar pentru vegetarieni, icre de Tobiko folosit adesea pentru sushi sau icre de păstrăv, așa cum mai este denumit caviarul în Franța. Se mai poate vorbi și despre caviarul de pește alb, peștele alb fiind comoara din Marile Lacuri din America de Nord.

În mod tradițional, doar ouăle peștilor de sturion din Marea Caspică și din Marea Neagră au fost recunoscute drept caviar. Ca atare, atunci când vorbim despre caviar autentic, acesta face referire în mod special la ouăle de pește sărate ale sturionului. Totuși, de-a lungul anilor, au fost descoperite diferite specii ale acestui pește antic în alte regiuni ale lumii, așa că ouăle acestor subspecii de sturion au fost calificate pentru a fi procesate și vândute ca soi autentic de caviar. Există aproximativ 27 de specii diferite în populația de sturioni, așa că iubitorul de caviar se poate bucura de variații de mărime, culoare și aromă ale acestor ouă rafinate de sturion, indiferent de regiunea din care provin.

Terminologia este o altă modalitate care poate aduce explicații suplimentare la comparația dintre icre și caviar. Termenul „icre de pește” se referă în mod specific la spermatozoizii sau ouăle peștelui masculin. Pe de altă parte, caviarul este termenul folosit pentru ouăle recoltate, separate de ovarele peștelui, clătite și sărate, aflate în pregătire pentru consum. În Europa, termenul „caviar” se referă doar la ouă de sturion. De asemenea, conform reglementărilor actuale, orice produs care este etichetat cu termenul simplu de „caviar” trebuie să se refere exclusiv la ouăle de sturion.

Indiferent că este vorba de ouăle prețioase de sturion sau de icrele de somon, acestea sunt bogate din punct de vedere nutrițional și sunt recunoscute ca delicatese pentru gusturile exigente.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*