Ce este ruptura de ligamente și cum poate fi tratată

O ruptură de ligament  se întâmplă atunci când ligamentele care susțin o articulație sunt brusc întinse sau rupte. Ligamentele sunt țesuturi fibroase care țin oasele împreună.

De obicei, apar rupturi în articulațiile membrelor inferioare, ar fi gleznele, genunchii sau degetele de la picioare.

Ele apar, de asemenea, cu o anumită frecvență în încheieturi și degete, în special în degetul mare, o locație cu o mulțime de severitate datorită prognosticului mai puțin bun. Este mai frecvent să aveți o ruptură a ligamentelor articulare ale gleznei.

Cauzele rupturii ligamentului

O cauză poate fi  de o cădere care duce la o răsucire bruscă a articulației. Accidentele rutiere pot provoca, de asemenea, o perturbare. Există o probabilitate mai mare de a suferi o ruptură a articulației dacă există exces de greutate.

Purtarea încălțămintei care nu se potrivește bine la picioare sau a pantofilor cu toc înalt poate duce, de asemenea, la o entorsă la gleznă.

În sport există multe rupturi de ligamente, fie prin cădere, fie prin traumatisme directe la nivelul membrelor, forțând articulațiile adiacente să sufere entorse severe.

Semne și simptome de ruptură de ligamente

Există dureri spontane și palpare, de la ușoară la foarte accentuată, umflare (edem) și dificultăți în mobilizarea articulației atinse.

În situații mai severe de entorsă la gleznă, mersul său suportul pot fi imposibile. Ore /zile mai târziu echimoze (purplish tonul pielii din cauza sângerării apare).

Diagnostic

Plângeri, cum  ar fi durerea locală, edemul și incapacitatea de a mobiliza articulația. O radiografie poate fi efectuată pe articulație pentru a identifica orice fractură.

Recomandări

Următoarele sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a ajuta la vindecarea rupturii ligamentului mai repede. De asemenea, poţi preveni rupturi viitoare (recidive):

Nu te întoarce la cursă sau la orice alt exercițiu greu până când nu sunteți liber de durere și medicul  o autorizează.

Începi să faci exerciții lente,  cum ar fi ciclismul, atunci când medicii permit acest lucru.

Fă întotdeauna exerciții de întindere înainte de a merge la sală sau de a practica activități sportive. Acest lucru eliberează mușchii și tendoanele, ceea ce scade stresul asupra ligamentelor.

Adresează-te  medicului dacă ai putea implica articulațiilor mai slabe cu un bandaj înainte de a exercita.

Riscurile și complicațiile unei rupturi de ligamente

De obicei, o simplă ruptură durează între opt și 12 zile pentru a fi vindecată. Acestea sunt cele care există doar o ușoară umflare și puțină durere la palparea locului rănit.

Cu toate acestea, în situații mai severe, cu multă durere, echimoze și edeme, vindecarea poate dura între șase și opt săptămâni.

Dar o ruptură severă poate dura mai mult și necesită adesea corecție chirurgicală. Acesta este cazul ligamentelor cruciate ale genunchiului sau entorselor cu instabilitate mare a gleznei.

Tratamentul rupturii ligamentului

Tratamentul urgent constă în plasarea gheții (10-15 minute, de mai multe ori pe zi, în primele 72 de ore), protejarea articulației, evitarea mișcărilor dureroase, comprimarea acesteia cu, de exemplu, un picior elastic în cazul gleznei și ridicarea membrului afectat.

Când durerea dispare, începi să faci mișcări normale, lente. Gheața determină contractarea vaselor de sânge (devin mai mici), ceea ce ajută la reducerea inflamației (umflare, durere și roșeață).

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*