Ce specii de lemn se folosesc la fabricarea jucăriilor? Cât sunt de sigure pentru copii?

Chiar și cei care sunt părinți pentru prima dată află destul de repede că jucăriile nu au doar rolul de a-i distra pe cei mici, ci îndeplinesc funcții mult mai complexe, care țin de dezvoltarea armonioasă a copiilor, de dobândirea abilităților necesare și de exersarea acestor abilități până la stăpânirea lor perfectă. Iată că jucăriile sunt esențiale pentru fiecare copil, ajutându-l să facă cunoștință cu mediul care îl înconjoară și să îl exploreze pe îndelete, să își rafineze coordonarea, să învețe forme, culori, numere și multe altele. Toate aceste abilități vor însoți copilul din primele sale luni de viață și până târziu în viață. Capacitatea de concentrare, de exemplu, este foarte stimulată de jucării și este necesară în toate etapele vieții noastre. Acesta este și un motiv pentru care specialiștii îi încurajează și pe adulți să se joace din când în când, măcar o partidă de șah ocazională.

Ce specii de lemn se folosesc la fabricarea jucăriilor? Cât sunt de sigure pentru copii?Dintre toate jucăriile pe care le găsim acum în magazinele specializate, jucăriile din lemn revin din nou în atenția părinților. Lemnul este o materie primă foarte bună pentru fabricarea de jucării sigure, ecologice și biodegradabile. Cu toate acestea, nu toate tipurile de lemn sunt potrivite pentru fabricarea de jucării. În plus, dacă doriți să achiziționați jucării din lemn, ar trebui să acordați o atenție specială tipul lemnului, originii lemnului și tratamentului final.

Iată, așadar, câteva informații pe care ar trebui să le știți despre tipurile de lemn și despre siguranța pe care o prezintă pentru copii.

Diferite tipuri de lemn potrivite pentru jucăriile copiilor

Compoziția chimico-fizică a lemnului în sine, o materie primă regenerabilă prezentă pe scară largă în natură, face acest material ideal pentru fabricarea jucăriilor. Cu toate acestea, nu toate tipurile de lemn sunt potrivite în acest scop. De exemplu, unele tipuri de lemn tind să se deterioreze mai mult decât altele în cazul unei coliziuni, cu riscul de rănire. Altele conțin substanțe care pot fi eliberate, cum ar fi rășina și taninul din lemnul de brad și de castan, care sunt substanțe solubile în apă, cu un gust neplăcut, care face acest lemn dificil de utilizat, în special pentru obiecte care pot fi puse în gură. Printre speciile de lemn indicate pentru fabricarea jucăriilor se numără fagul, stejarul, arțarul, arin, păr, cireș, cedru și tei.

Fag. Prezintă o serie de caracteristici remarcabile care îl fac lemnul primar pentru fabricarea jucăriilor. Fagul este un lemn tenace și compact, cu o duritate bună și o tendință scăzută de așchiere, aceasta fiind o caracteristică fundamentală pentru jucării, mai ales pentru jucăriile destinate bebelușilor și copiilor de vârstă mică care au tendința de a duce totul în gură. În cazul unui impact puternic, o jucărie de fag cu margini rotunjite se poate deteriora puțin, dar nu se va rupe în bucăți. Cel mai adesea, din lemnul de fag se produc blocurile de construit.

Stejar. La fel ca fagul, stejarul este, de asemenea, un lemn de esență tare și, prin urmare, este tenace și compact. Stejarul se dovedește a fi mai dur decât lemnul de fag. Acest lemn este potrivit pentru fabricarea jucăriilor dure, care suportă multe tratamente diferite din partea copiilor. Gândiți-vă, de exemplu, la jucăriile de tras și împins. Caracteristicile sale sunt similare cu ale lemnului de fag, din acest motiv, din stejar se produc jucării care durează ani de zile.

Arțar. Este un lemn ușor, cu o textură plăcută, rezistent la stres și la uzură. Se folosește, de exemplu, la fabricarea instrumentelor muzicale, inclusiv instrumente de jucărie pentru copiii de vârstă mică.

Arin, păr, cireș, cedru. Aceste specii de lemn de culoare roșiatică pot fi folosite pentru fabricarea de jucării, de exemplu, pentru fabricarea pionilor pentru jocuri de societate, cum ar fi Șah, Dame, Table și altele.

Tei. Este potrivit pentru sculptură. Robust și flexibil, este potrivit pentru fabricarea jucăriilor din lemn care susțin un stil activ de viață.

În ceea ce privește coniferele, în special pin, molid și brad, utilizarea lor pentru fabricarea jucăriilor trebuie evaluată cu atenție, deoarece acest tip de lemn tinde să se cioplească în caz de impact sau alte solicitări mecanice. În special din acest motiv, utilizarea lor nu este recomandată pentru fabricarea de jucării manipulate de cei mici.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*