Ce trebuie să știi despre măselele de minte dacă urmează să porți aparat dentar

Foarte multe persoane suferă de o afecțiune orală destul de complexă, și anume prezintă dinți afectați. Cele mai multe aparate dentare, în special aparatul metalic tradițional, aparatul ceramic, cel lingual, dar în unele cazuri chiar și aparatul Invisalign, reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru dinții afectați. În unele situații, specialistul în ortodonție poate salva un dinte afectat făcându-i mai mult spațiu sau poate folosi un aparat dentar pentru a-l deplasa în poziție verticală. Totuși, nu toate persoanele prezintă suficient spațiu în maxilar pentru o măsea de minte afectată, iar lipsa spațiului poate fi un motiv suficient de puternic pentru ca specialistul să recomande extragerea măselei de minte afectate.

Ce trebuie să știi despre măselele de minte dacă urmează să porți aparat dentarChiar și atunci când aparatul dentar nu poate fi utilizat pentru a trata un dinte afectat, poate fi eficient pentru dinții din jur. Dintele adiacent unui dinte afectat va străpunge gingia pentru a compensa vecinul afectat, dar nu se va poziționa corect. Aparatul dentar este ideal pentru a trage dintele înapoi în gingie, astfel încât vârful dintelui să fie în linie cu ceilalți dinți.

Pot să îmi extrag măseaua de minte dacă port aparat dentar?

Cei mai mulți pacienți care urmează un tratament ortodontic au măselele de minte extrase înainte de începerea tratamentului sau li se recomandă îndepărtarea măselelor după încheierea tratamentului ortodontic. Totuși, este posibil ca măselele de minte să fie îndepărtate chiar și în timpul tratamentului. Specialistul în ortodonție va îndruma pacientul către un medic dentist sau către un chirurg oral pentru a i se extrage măselele de minte.

Există o legătură destul de puternică între aparatul dentar și măselele de minte, de unde și necesitatea supravegherii îndeaproape. Cu alte cuvinte, dacă ați purtat un aparat dentar, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai acordați atenție măselelor de minte. De obicei, măselele de minte erup între 17-25 de ani, adică la scurt timp după ce mulți adolescenți și-au încheiat tratamentul ortodontic. Aparatele dentare nu creează întotdeauna suficient spațiu pentru acomodarea măselelor de minte, iar în multe cazuri, maxilarul unui pacient nu prezintă suficient spațiu pentru acomodarea măselelor de minte nici după încheierea tratamentului ortodontic. Prin urmare, pacienții care au terminat un tratament ortodontic trebuie să se asigure că în continuare se prezintă la medicul dentist și la specialistul în ortodonție la intervalele de timp recomandate pentru a verifica evoluția măselelor de minte. În cazul în care măselele de minte vor erupe, pot provoca supraaglomerarea dinților din jur, iar în decurs de numai câteva luni, se pot pierde toate rezultatele pe care pacientul le-a obținut purtând aparat dentar timp de mai mulți ani.

Pe de altă parte, nici nu trebuie să intrați în panică dacă măselele de minte vă creează unele probleme după ce ați finalizat tratamentul ortodontic. Desigur, după investiția pacientului într-un astfel de tratament, este de înțeles că nu dorește să își asume niciun risc inutil. Dacă simțiți că erup măselele de minte, atunci faceți o programare la medicul dentist. Programarea trebuie să fie cu atât mai urgentă dacă sunteți în perioada de purtare a unui aparat de contenție. Dacă purtați un astfel de aparat, presiunea pe care o exercită măselele de minte s-ar putea să vă creeze o cantitate și mai mare de disconfort, dar este important să continuați să purtați aparatul de contenție conform instrucțiunilor primite din partea ortodontului până veți fi consultat de către medicul dentist.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*