Cum asociezi ierburile aromatice preparatelor tale?

Plantele aromatice au un loc special în cadrul rețetelor culinare. Proaspete sau uscate, acestea oferă o savoare deosebită preparatelor și au rolul de a transforma orice mâncare într-o adevărată delicatesă. Totuși, utilizarea lor în bucătărie necesită câteva cunoștințe pentru că, folosite incorect, aceste minunate ingrediente pot aduce o aromă total nepotrivită. În general, plantele aromatice pot fi împărțite în două categorii, respectiv ierburi lemnoase cum sunt rozmarinul sau cimbrul și plante cu frunze delicate precum busuiocul ori pătrunjelul. Descoperă mai departe cum poți asocia unele dintre cele mai cunoscute plante aromatice cu preparatele culinare pentru a le transforma în mâncăruri aromate și cu totul spectaculoase.

Cum asociezi ierburile aromatice preparatelor tale

Sursa foto: p0.piqsels.com

Pătrunjel

Este una dintre plantele aromatice pe care obișnuim să le folosim foarte des, în special pentru mâncărurile românești. Fie că gătești acasă sau dacă comanzi ceva de mâncare în Constanța, poate chiar pe bază de pește ori fructe de mare, cu siguranță preparatele vor include și pătrunjel proaspăt. Acesta se adaugă în mâncăruri cu carne, supe, ciorbe, până la salate, tocănițe sau mâncăruri din legume. Pătrunjelul este foarte ofertant și extrem de versatil, așa că îl poți folosi peste friptura la grătar, legume la grătar, sosuri, dressing-uri sau pentru prepararea untului aromatizat.

Cimbru

O alegere foarte bună pentru preparatele culinare pe bază de fasole, ciuperci și brânză, cimbrul poate fi adăugat și în tocănițe cu carne de porc sau pui, sarmale, supe cremă de legume, fripturi și legume la cuptor sau mâncăruri gratinate la cuptor. Această plantă aromatică se asociază bine cu majoritatea condimentelor, însă este de preferat să fie utilizat cu măsură deoarece are o aromă foarte intensă.

Busuioc

Extrem de apreciat în bucătăria mediteraneană sau cea italiană, busuiocul își găsește locul și în preparatele românești. Se bucură de o versatilitate foarte mare și funcționează excelent atât cu mâncărurile gătite cât și cu anumite feluri de mâncare crude, așa cum sunt salatele sau sandwich-urile. Busuiocul se poate folosi pentru prepararea sosurilor pe bază de roșii, peste paste, bruschete, carne de vită, carne de pui, fructe de mare, dovlecei, vinete și ardei grași. Mai mult, această plantă aromatică oferă un gust special și deserturilor, iar un exemplu în acest sens este tarta cu lămâie și busuioc.

Rozmarin

Are o aromă puternică, cu note de lămâie și pin, așa că nu poate fi asociat cu orice fel de mâncare. În mod special, rozmarinul se pretează preparatelor care necesită un timp mai lung de gătire. Așadar, este ideal pentru friptură și cartofi la cuptor, în tocănițe sau pentru aromatizarea anumitor tipuri de pâine, ca de exemplu focaccia. Rozmarinul reprezintă compania perfectă pentru carnea de miel și cea de vânat, dar poate fi utilizat și pentru mâncărurile pe bază de carne de porc sau pește ori legume.

Leuștean

În general, leușteanul se folosește în ciorba de pește, supe, tocănițe, salate, preparate cu fructe de mare și la murături. Aroma sa este una puternică, iar pentru a-și păstra gustul deosebit și a aduce savoare preparatelor culinare se adaugă în mâncare abia spre final.

Mărar

Aroma sa aparte și textura fină și delicată care contrastează cu mirosul accentuat fac din această plantă aromatică un condiment deosebit. Mărarul pune foarte bine în valoare preparatele care conțin brânză, pește și legume. În mod clasic, acesta poate fi combinat și cu varză, ouă, castraveți, cartofi, fasole, ciuperci, linte, dar și cu produse mai fine precum somonul afumat.

Oregano

Cunoscut ca condimentul special pentru pizza, oregano poate fi asociat și cu pește, paste, supe, fripturi, supe sau legume. Este un clasic al bucătăriei mediteraneene fiind preferat în salata proaspătă de roșii și brânză feta a grecilor, dar și în sosurile pe bază de roșii ale italienilor. Oregano este o plantă aromatică cu personalitate, care reușește să scoată în evidență savoarea cărnurilor roșii sau a legumelor gătite la foc lent precum vinete, ciuperci, ardei gras ori dovlecei.

Plantele aromatice completează de minune gustul și savoarea mâncărurilor. Acestea reușesc să evidențieze ingredientele folosite și să facă un preparat culinar aparent simplu să devină o reală delicatesă. Inspiră-te din informațiile prezentate și creează asocieri noi folosind plantele aromatice în mâncărurile tale!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*