Cum evaluezi abilitățile de vorbire ale preșcolarului

Dezvoltarea vorbirii nu se desfășoară la fel pentru toți copiii, astfel că unii încep să vorbească mai târziu sau folosesc un vocabular mai simplu la o anumită vârstă. De cele mai multe ori, acest lucru nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare, însă cunoașterea etapelor specifice de evoluție a limbajului este necesară. Aceasta ne ajută să ne adaptăm metodele de educație pentru a stimula acumularea de cuvinte noi și exprimarea corect. În cazul în care deficiențele de dezvoltare a limbajului sunt mari în raport cu etapele corespunzătoare, ne putem adresa unui specialist.

Cum evaluezi abilitățile de vorbire ale preșcolarului

Iată care sunt etapele de evoluție ale limbajului în funcție de care poți evalua exprimarea orală a copilului tău:

Până la 6 luni. Acordă atenție reacției copilului față de sunete. Dacă acesta nu întoarce capul spre sursa sunetelor sau spre persoanele care vorbesc cu el, poate avea o deficiență de auz. Cere ajutorul unui pediatru care să evalueze auzul celui mic, pentru că dezvoltarea vorbirii este dependentă de cea a auzului. Nu te îngrijora dacă bebelușul nu gângurește, pentru că este obișnuit ca la această vârstă unii copii să nu emită sunete.

De la 6 la 12 luni. La această vârstă, copiilor le place să imite expresii faciale, sunete și gesturi. Dacă nu se manifestă astfel, poți consulta un pediatru. Nu te îngrijora dacă cel mic nu reușește să spună cuvinte sau să te imite când i le repeți. Acest lucru este normal, fiind parte a procesului natural de învățare. Mai importante sunt încercările de a vorbi, care se manifestă prin deschiderea gurii și efortul evident de a emite sunete. Poți folosi jucării care să îl stimuleze îna cest sens. Găsești o varietate mare de jucării în magazinul online mami.md.

De la 12 la 18 luni. În acest stadiu al dezvoltării copilul ar trebui să spună câteva cuvinte, în general simple și legate de universul de cunoaștere apropiat. De esemenea, este normal să folosească anumiți termeni în sens general, de exemplu să le spună tuturor femeilor “mama” ori să tuturor animalelor “cățel”.

De la 18 la 24 de luni. Copilul ar trebui să poată combina cuvinte pentru a forma propoziții simple în acest stadiu. Nu te aștepta la fraze complexe ori propoziții formulate corect, ci la verbalizări simple ca “mami papa”, “cățel merge”, “minge pa”. De multe ori, cuvintele sunt însoțite de gesturi ori completate de acestea. Acest lucru indică evoluția limbajului spre exprimări mai complexe. Se întâmplă uneori ca unii copii să nu arate mare progres în evoluția limbajului, mai ales al vocabularului. Acest lucru nu trebuie să te sperie, pentru că în cazul multora trecerea de la o etapă la alta se face brusc, mai ales în ce privește îmbogățirea lexicului.

De la 2 la 3 ani. La aceasă vârstă copilul trebuie să fie capabil să formeze propoziții simple în mod obișnuit. Vocabularul se diversifică, iar cuvintele noi nu sunt doar substantive sau interjecții, ci și verbe și adjective. Dezvoltarea accelerată a limbajului poate provoca și greșeli, ca pronunțarea incorectă a unor consoane sau bâlbâitul. Acestea sunt fenomene normale în acest stadiu, pentru că cel mic încă învață emisia sunetelor și structurarea limbajului. Repetarea unor cuvinte sau propoziții întregi este comună, ca de exemplu  “Tu, tu, tu mergi” sau “Vreau lapte, lapte”.

De la 3 la 4 ani. Copilul trebuie acum să poată exprima idei în detaliu și să vorbească la trecut despre evenimente recente. Propozițiile de 4 sau mai multe cuvinte sunt comune. În această etapă, cel mic trebuie să poată pronunța majoritatea sunetelor, dar imposibilitatea de a le rosti pe unele dintre ele nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, dacă acest lucru nu face mesajul neinteligibil sau dacă nu îl frustrează pe copil. Poți apela la un logoped în astfel de situații, care va îl va ajuta să le depășească.

De la 4 la 5 ani. În mod normal, copilul este capabil să spună povești, glume și să descrie lucruri și situații. Dacă încă vorbește în propoziții simple și are un vocabular insuficient, cere ajutorul unui specialist. Practicați activități împreună, creative sau ludice, pentru a sprijini dezvoltarea limbajului. Găsești pe mami.md o mulțime de jocuri și alte produse care încurajează activitățile cu cei mici.

După 5 ani. După această vârstă, progresele în exprimare logică, vocabular și pronunție trebuie să fie semnificative. Acum este momentul potrivit pentru corectarea deficiențelor de pronunție, dar și pentru evaluarea făcută de un specialist, în cazul în care exprimarea este simplă, dificilă sau săracă în cuvinte. Nu uita și de rolul tău în dezvoltarea lui. Asigură-i un mediu cald și stimulativ, discută cu el, citește-i și încurajează-l să interacționeze social.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*