Cum funcționează aparatul dentar pentru a-mi îndrepta perfect dinții?

Un zâmbet drept, alb și sănătos este mai important ca oricând și nu doar pentru adulți, dar și pentru copii. Există mai multe motive pentru care cu toții ne dorim dinți drepți, strălucitori și sănătoși.

Cum funcționează aparatul dentar pentru a-mi îndrepta perfect dinții?Pe de o parte, este clar că punem accentul pe propria noastră imagine, iar copiii știu și ei, încă de la vârste foarte mici, cât de important este să aibă un zâmbet frumos. Din păcate, foarte mulți copii cu probleme dentare ajung să fie ținta agresiunilor și intimidării la grădiniță și la școală. Ne dorim să arătăm bine la orice vârstă și în orice context, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Faptul că ținem foarte mult la estetică și la imaginea personală a condus la nenumărate progrese în domeniul ortodonției, printre care și apariția aparatului dentar Invisalign, care reușește să îndrepte dinții fără ca cei din jurul nostru să își dea seama că purtăm un aparat de corectare a dinților.

Pe de altă parte, dinții drepți înseamnă dinți sănătoși, deoarece este mult mai ușor să curățăm dinții atunci când aceștia sunt aliniați corespunzător, decât atunci când sunt înghesuiți sau suprapuși. În ceea ce privește dinții distanțați, în cazul acesta este foarte favorizată acumularea de placă, ceea ce duce la carii și boli gingivale.

Cum funcționează aparatul dentar?

Iată că tratamentele ortodontice sunt mai solicitate ca oricând, iar un tratament de succes depinde, în mare măsură, de trei lucruri, și anume timp, presiune și cooperare. Aparatul dentar tradițional, adică aparatul metalic fix, format în mod obișnuit din bracketi, fire și alte componente, pune presiune asupra dinților pentru a-i muta treptat în poziția corectă. Cooperarea pacientului este necesară, deoarece va trebui să acorde o atenție sporită igienei orale, să evite produsele alimentare care pot deteriora aparatul, să limiteze consumul de băuturi dulci și să își viziteze medicul dentist generalist la fiecare 3-6 luni. Pacienții cu aparat dentar metalic se vor prezenta la ortodont la fiecare șase până la zece săptămâni pentru activarea aparatului, asta până când dinții vor fi aliniați corect. Aceste vizite de întreținere asigură deplasarea corectă a dinților și permit ortodontului să ajusteze tratamentul și deplasarea dinților după cum va considera că este necesar.

În funcție de complexitatea cazului, o modificare mai simplă a poziției dinților poate avea loc în doar câteva săptămâni, în timp ce un tratament cuprinzător, inclusiv cel de corectare a mușcăturii, ar putea dura câțiva ani. Alte dispozitive și instrumente, cum ar fi un extensor palatal sau atașamente de ancorare pot fi, de asemenea, încorporate în cadrul tratamentului, pentru a ajuta la accelerarea procesului sau la îmbunătățirea rezultatului.

După ce dinții și-au ocupat poziția corectă, aparatul dentar și celelalte dispozitive vor fi îndepărtate. Pacienții sunt încurajați să poarte un aparat de retenție după încheierea tratamentului ortodontic pentru a consolida noua poziție a dinților. Aparatul de retenție este recomandat chiar și pacienților care și-au remediat o problemă dentară minoră, precum și celor care au optat pentru îndreptarea dinților cu Invisalign.

Pentru că tot vorbim despre Invisalign, cu toate că este cel mai modern aparat dentar, asta nu înseamnă că specialiștii în ortodonție elimină definitiv aparatul metalic.  Chiar dacă aparatele dentare metalice sunt adesea considerate o abordare tradițională, există un motiv pentru care au reprezentat o opțiune de tratament de încredere timp de zeci de ani – aparatul dentar metalic funcționează foarte eficient și oferă rezultate semnificative chiar și în afecțiuni orale severe. Spre deosebire de Invisalign, aparatul dentar metalic este fix și permite astfel un control mai amplu și o mișcare mai detaliată a dinților. Totuși, specialistul în ortodonție este cel care analizează complexitatea fiecărui caz, evaluează mușcătura pacientului și determină care este cel mai potrivit tip de aparat.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*