Cum poți calma durerea cauzată de purtarea aparatului dentar?

La nivel global, milioane de oameni poartă aparate dentare, începând cu copiii de vârstă școlară, continuând cu adolescenții, apoi cu adulții și cu seniorii. Deși aparatele dentare există de foarte mult timp, popularitatea lor a crescut drastic în ultimele decenii. În prezent, pacienții care au nevoie de un tratament ortodontic pot opta și pentru cel mai modern aparat dentar, și anume Invisalign, care poate trata o varietate de afecțiuni orale într-un mod foarte discret, aproape invizibil. Unii pacienți ajung la specialistul ortodont pentru că își doresc foarte mult un zâmbet drept, iar alți pacienți au de rezolvat afecțiuni orale din cele mai severe, precum malocluzii grave, mușcături deschise, dinți rotiți, dinți înghesuiți sau spații prea mari între dinți.

Cum poți calma durerea cauzată de purtarea aparatului dentarCând vine vorba de purtarea unui aparat dentar, pacienții trebuie să se aștepte și la o anumită cantitate de disconfort. În cazul purtării unui aparat dentar metalic, pot apărea leziuni în interiorul gurii, iar disconfortul este destul de sever cu fiecare activare a aparatului. În cazul purtării aparatului Invisalign, disconfortul va fi mult mai ușor de tolerat, pacientul simțind o senzație de presiune, de strângere sau de „obiect străin” în gură.

Iată câteva modalități prin care puteți calma durerea cauzată de purtarea aparatului dentar:

Optați pentru lichide. Când specialistul ortodont va monta pentru prima dată aparatul dentar metalic sau primul set de aliniatori Invisalign, sunt șanse mari să simțiți o cantitate semnificativă de disconfort. Ca urmare, nu ar trebui să consumați ceea ce obișnuiați să consumați, tocmai pentru a nu vă accentua disconfortul. Durerea cauzată de aparatul dentar tradițional poate dura chiar și o săptămână, în timp ce disconfortul cauzat de Invisalign va dispărea după cel mult 2-3 zile. În funcție de severitatea durerii, cel mai indicat este să vă schimbați obiceiurile alimentare și să optați pentru o dietă bazată doar pe alimente lichide timp de 24 până la 48 de ore de la montarea aparatului dentar. O opțiune rece, care este și foarte hrănitoare și care ameliorează disconfortul, ar putea fi un smoothie. Preparați rapid un smoothie din lapte, iaurt, kefir, băuturi vegetale, cu fructe congelate, cu frunze precum spanac sau kale, îndulciți cu miere de albine și serviți cu 1-2 linguri de semințe de cânepă pentru un aport sporit de proteine. Mai târziu, puteți trece la supe călduțe, la supe creme sau la tăiței moi gătiți în sos, astfel încât să puteți consuma mai mulți nutrienți fără să fie nevoie să mestecați.

Pregătiți mâncare moale și, de preferat, rece. Odată ce ați scăpat de disconfortul inițial, puteți începe să încorporați din nou mestecatul hranei, chiar dacă foarte puțin. Veți dori preparate la temperaturi mai scăzute, care pot fi mestecate confortabil și care pot calma gingiile. Asta nu înseamnă, desigur, să vă îndreptați spre înghețată. Puteți consuma iaurt rece cu fructe, sorbet de fructe, iaurt grecesc, înghețată vegană sau cu un conținut redus de grăsimi. Puteți prepara acasă o înghețată vegană foarte delicioasă amestecând în vasul blender-ului lapte de cocos, banane congelate, o linguriță de cacao de bună calitate și două linguri de unt de arahide sau de migdale. Asigurați-vă că rotiți ceea ce mâncați, astfel încât să puteți obține mai multe substanțe nutritive, care susțin sănătatea gingiilor. Consumând astfel de alimente, va fi mai ușor să reveniți la obieceiurile alimentare normale de îndată ce vă obișnuiți cu aparatul dentar.

Unele medicamente fără prescripție medicală pot fi administrate mai ales dacă specialistul ortodont tocmai v-a montat aparatul dentar metalic. Gingiile vor fi umflate și poate fi dificil să tolerați disconfortul fără medicamente calmante. Aveți grijă la eventualele alergii de care suferiți înainte de a cumpăra analgezice fără prescripție medicală sau antiinflamatoare. Puteți evita potențialele complicații și, dacă nu sunteți siguri, discutați mai întâi cu medicul personal. Unele dintre cele mai frecvente medicamente care nu necesită prescripție și care calmează rapid durerea și inflamația includ Ibuprofen sau Advil.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*