Curcuma și turmericul – Ce sunt și ce beneficii pentru sănătate prezintă?

Turmericul reprezintă un ingredient minune, prezent atât în preparatele culinare, cât și în farmaciile naturiste, grație proprietăților sale de vindecare. În alimentație, acesta este considerat un condiment și un bun colorant, fiind prezent în numeroase feluri de mâncare, iar în farmacii îl putem găsi în compoziția numeroaselor suplimente naturiste.

Ori de câte ori rostim cuvântul turmeric ne gândim la curcumă sau la curcumin. Care sunt însă diferențele dintre acestea?

Ce este curcuma?

Curcuma nu face referire la o singură plantă, ci la un grup de plante, din care fac parte circa 100 de specii ce aparțin familiei Zingiberaceae. Toate acestea au fost descoperite demult, de către strămoșii noștri.  Plantele ce pot fi identificate ca aparținând acestui gen de curcumă au frunze lungi și lanceolate, de culoare verde deschis. Florile nu sunt întotdeauna la fel, ci diferă în funcție de specie. Rizomul plantelor are proprietăți foarte bune pentru sănătate, motiv pentru care multe persoane îl folosesc în pregătirea diversele preparate.

Ce este turmericul?

Turmericul aparține genului de plante exemplificate mai sus. Acesta reprezintă o specie de curcumă, fiind cunoscut și sub formă de zerdiceaf sau șofran indian. Turmericul a fost folosit pentru prima dată cu circa 4000 de ani în urmă, în India, existând anumite recunoașteri științifice în acest sens.

Și în cazul acestuia se folosește rizomul, ce este transformat în pulbere și mai apoi folosit în diverse suplimente sau ceaiuri. Spre deosebire de acestea două, curcuminul nu este o specie de plantă, ci reprezintă substanța activă care se extrage din rizomul turmericului. Poți folosi Curcumin 95 de la Herbagetica pentru tratarea unor afecțiuni mai grave sau pentru prevenție.

Beneficiile remediilor naturiste pe bază de curcumă

Remediile naturiste pe bază de curcumă oferă numeroase beneficii, motiv pentru care nutriționiștii recomandă introducerea lor în consum. Toate acestea conțin extractul din rizom, astfel că pulberea reușește să prevină și să trateze afecțiuni grave precum astmul, alergiile, colesterolul problemele de la nivelul pielii sau chiar diabetul. Turmericul este cea mai cunoscută specie de curcumă și prezintă numeroase proprietăți terapeutice.

Turmericul are un efect antiinflamator puternic, reușind să întărească sistemul imunitar, prevenind infecțiile și tratând iritațiile sau leziunile. Pe de altă parte, turmericul contribuie la detoxifierea organismului, având proprietăți antioxidante destul de puternice. Acesta reușește să țină la distanță acțiunea radicalilor liberi și astfel contribuie chiar și la prevenirea apariției cancerului.

Consumul de turmeric – Avantaje pentru sănătate

Dintre cele mai cunoscute avantaje pentru sănătate oferite de turmeric menționăm rolul său pozitiv în lupta împotriva gripelor și a răcelilor, acesta contribuind la întărirea imunității organismului. De asemenea, turmericul reprezintă o sursă bogată de fier, având astfel capacitatea de a preveni anemiile.

Turmericul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Din acest motiv, atunci când te confrunți cu sindromul colonului iritabil, vei scăpa rapid de această problemă de sănătate, cu ajutorul său. Un studiu recent demonstrează faptul că, prin intermediul turmericului, poți menține nivelul de zahăr din sânge cât mai scăzut. În plus, această plantă previne diabetul sau ține la distanță efectele sale nocive.

Un plus pentru sănătate oferit de turmeric este reprezentat și de reducerea valorilor colesterolului rău. Acesta este nociv pentru sănătate, riscând ca lipoproteinele să se depună pe artere și astfel să provoace afecțiuni grave. Astmul și alergiile sunt ținute la distanță, curcuminul având proprietăți antihistaminice. Rănile, leziunile, acneea și eczemele sunt recuperate complet cu ajutorul acestui produs.

Pe lângă numeroasele plusuri culinare pe care le are turmericul, acesta reușește să se transforme într-un ingredient minune, cu numeroase proprietăți terapeutice, prevenind sau chiar tratând afecțiuni serioase.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/condimente-ingrediente-asezonare-2105541/


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*