De ce mă trezesc cu gâtul înțepenit și cum pot rezolva această problemă?

Cei mai mulți dintre noi cunoaștem acea durere și panică asociată cu diminețile în care ne trezim cu gâtul rigid, înțepenit și care pare blocat într-o poziție. Asta se întâmplă fie dimineața la trezire, fie dintr-o dată, în orice moment al zilei. Problema gâtului înțepenit poartă denumirea de torticolis și necesită intervenția unui kinetoterapeut care, alături de tehnica sa manuală, se va ajuta și de echipamente medicale avansate, în special în situațiile severe. Adesea, gâtul înțepenit este însoțit de rigiditate, de durere și de un spasm al mușchilor gâtului. Acest spasm muscular este cel care cauzează durere și restricționează capacitatea de mișcare a gâtului. Cei care suferă de torticolis acut acuză dureri severe chiar și la cea mai mică mișcare a gâtului.

De ce mă trezesc cu gâtul înțepenit și cum pot rezolva această problemăCare sunt simptomele torticolisului?

Sunt șanse mari să suferiți de torticolis dacă simțiți durere în special la mijlocul și în partea laterală a gâtului, dacă simțiți durere la nivelul gâtului care apare brusc și dacă durerea se extinde dincolo de umeri. De asemenea, pacienții cu torticolis nu își pot mișca gâtul sau mișcarea este foarte restrânsă, iar gâtul poate fi blocat într-o poziție ciudată – adesea aplecat în față și rotit departe de zona dureroasă. Durerea severă apare la cea mai mică mișcare a gâtului, însă întoarcerea gâtului pe partea dureroasă este insuportabilă. Torticolisul este însoțit și de un spasm al mușchilor din jur, ca răspuns la iritarea articulațiilor, ceea ce poate restricționa și mai mult mișcarea gâtului.

Ce anume cauzează torticolisul?

Cauza exactă a gâtului înțepenit nu este pe deplin înțeleasă. În general, se crede că torticolisul este cauzat fie de mișcarea bruscă și sacadată a gâtului, fie de odihna sau somnul într-o poziție incomodă, care dezavantajează gâtul. Gâturile noastre sunt formate din vertebre, discuri intervertebrale și articulații.

Mai exact, există două articulații pivotante mici la fiecare nivel al coloanei vertebrale, una pe fiecare parte. Tocmai aceste articulații permit mișcarea ușoară și rotirea gâtului. Atât o mișcare rapidă, sacadată, cât și o poziție incomodă susținută pot duce la entorse sau la iritarea uneia sau mai multor articulații și a țesuturilor moi asociate. Uneori, poate exista o prindere a membranei sinoviale în interiorul uneia dintre articulații, ceea ce poate provoca o „ciupire” dureroasă la nivelul gâtului. Partea bună este că gâtul înțepenit poate fi tratat cu ușurință cu echipamente medicale de recuperare medicală, dar și cu unele tratamente care pot fi aplicate acasă.

Cum poate fi tratat gâtul înțepenit?

De cele mai multe ori, pacienții cu torticolis sunt încurajați să discute cu un fizioterapeut. La fel ca în cazul majorității problemelor musculo-scheletice, cea mai importantă parte este obținerea unui diagnostic clar, astfel încât tratamentul adecvat să poată începe imediat. Fizioterapeutul evaluează gâtul pacientului pentru a diagnostica problema și, de asemenea, va putea determina nivelul vertebral implicat (sau nivelurile vertebrale implicate). Apoi, va elabora un plan de tratament pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți posibilitatea de mișcare a gâtului.

Fizioterapia folosește o varietate de tehnici diferite de tratament, cum ar fi echipamente medicale robotizate, temperaturi ridicate, masajul țesuturilor moi pentru a reduce spasmul muscular, mișcarea ușoară pentru a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și exerciții specifice pentru restabilirea mișcării gâtului.

Simptomele torticolisului se vor ameliora considerabil în decurs de câteva zile de la începutul tratamentului și pot dispărea complet în aproximativ zece zile, deși în unele cazuri, simptomele pot persista mai mult, uneori chiar și trei săptămâni, până când pacientul va putea să își miște complet gâtul fără să simtă durere.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*