Diastema dentară. Ce putem face dacă avem prea mult spațiu între dinți?

Diastema dentară cunoscută în forma sa populară drept acel „spațiu mare între dinți” este o problemă estetică frecventă în dentiția mixtă și permanentă. Spațiul poate apărea fie ca o malocluzie tranzitorie, fie creat de factori de dezvoltare patologici sau în urma unui tratament medical greșit. Conform unui articol publicat în „Journal of Dental and Medical Sciences”, tratamentul depinde de diagnosticul corect al etiologiei sale și de intervenția precoce, relevantă pentru etiologia specifică. Scopul acestui articol este de a revizui posibile cauze ale diastemei dentare și de a găsi soluții pentru tratament.

Diastema dentară. Ce putem face dacă avem prea mult spațiu între dinți?

Cât de comună este diastema dentară?

Un raport publicat de către Jurnalul American al Asociației Dentare ne spune că aproximativ 25,4% dintre persoane au diastema dentară. De asemenea, trebuie să menționăm că există mai multe tipuri de diastemă, spațiul între dinții inferiori se numește „diastema mandibulară”, cel situat între incisivii frontali „diastema mediană”, iar spațiul dintre alți dinți se numește „tremă”. Așadar, nouăzeci și opt la sută din copiii în vârstă de 6 ani au diastema mediană (strungăreața), de obicei în dinții lor primari. Cu toate acestea, pe măsură ce dinții permanenți erup complet, procentul diastemului scade la aproximativ 49% la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani. Astfel, dacă diastema se păstrează și la vârsta adultă rămâne la latitudinea persoanei dacă vrea să păstreze acest accesoriu sau preferă să îndepărteze această malformație.

Cum putem închide acel spațiu dintre dinți?

Tratamentul diastemei dentare depinde totalmente de cauza apariției acesteia, în urma unei consultații ortodontice, medicul stabilește dacă diastema pacientului este doar o problemă de ordin estetic sau ascunde o boală a gingiilor. Tratamentul obișnuit se focusează pe utilizarea unui aparat dentar, prin intermediul căruia se pune presiune pe dinți pentru ca aceștia, mișcându-se încet să se apropie, ceea ce închide acel spațiu care îl deranjează pe pacient. Astfel, în dependență de severitate, problema spațiului între dinți poate fi remediată cu ajutorul aliniatorilor Invisalign.

Spațiile mici pot fi închise în doar câteva luni, pe când procesul de închidere a spațiilor mai mari poate dura un pic mai mult. Fiecare tratament variază de la un caz la altul, iar în unele situații pot fi folosite alături de Invisalign și alte proceduri. Se recurge la utilizarea aliniatorilor Invisalign, pentru că spre deosebire de aparatele dentare metalice, prin intermediul cărora se depun particulele alimentare, care pot provoca carii, Invisalign este un instrument detașabil. Aliniatorii pot fi scoși pentru ca pacientul să-și poată peria dentiția și folosi ața dentară.

Poate fi prevenită diastema dentară?

Cu părere de rău, nu toate cazurile de diasteme pot fi prevenite, adesea motivul apariției fiind unul genetic, lucru observat atunci când în cadrul unei familii există mai multe persoane care au această problemă. Dimensiunile maxilarului și ale dinților pot fi genetice. Dacă dinții unei persoane sunt prea mici în raport cu dimensiunea osului maxilarului, este firesc să apară goluri între dinți.

Cu toate acestea, dacă printre cauze se enumeră obiceiurile greșite de igienă sau anumite boli, practicarea corectă a igienei orale poate ajuta. De aceea, asigurați-vă că spălați dinții de două ori pe zi, folosiți ața dentară, corectați reflexele de înghițire necorespunzătoare și consultați regulat un medic stomatolog pentru o examinare de rutină. Diastema nu cauzează de facto probleme dacă nu este tratată, la majoritatea pacienților, tratamentul acesteia este mai mult o decizie estetică. Totuși, dacă cauza principală a diastemei este boala gingivală avansată, pacientul nu trebuie să uite că are nevoie de un tratament prompt. Procedurile dentare restaurative cum ar fi curățarea profundă a dentiției, prin îndepărtarea plăcii de tartru nu poate fi amânată pe mult timp.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*