Ești însărcinată și te doare frecvent capul? Iată care ar putea fi explicația

Durerea de cap sau cefaleea în timpul sarcinii este un fenomen destul de des întâlnit, aceasta putând avea numeroase cauze și factori declanșatori.

Ești însărcinată și te doare frecvent capul Iată care ar putea fi explicațiaSursa foto: pexels.com

Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății [1], nu există dovezi care să arate că prezența durerilor de cap sau a migrenelor ar putea afecta sarcina sau dezvoltarea bebelușului. Cu toate acestea, medicamentele luate pentru a trata cefaleea ar putea avea efecte negative, motiv pentru care trebuie respectate recomandările medicului specialist.

Chiar dacă durerile de cap nu reprezintă de cele mai multe ori un semn sau un simptom îngrijorător, există însă numeroase afecțiuni severe care se pot manifesta ca dureri de cap, printre multe altele. Din acest motiv este necesară apelarea la un consult medical specializat dacă durerile sunt îngrijorătoare, persistente sau acompaniate de alte simptome adiționale.

Deoarece sarcina provoacă numeroase schimbări la nivelul corpului, cum ar fi creșterea în greutate, schimbări hormonale, postură incorectă și multe altele, toate aceste schimbări pot duce la apariția durerilor de cap.

Mai mult decât atât, schimbarea stilului de viață poate contribui și ea la apariția cefaleei, una dintre cele mai frecvente cauze fiind sevrajul de cofeină.

Pentru ca tu să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta, în continuarea acestui articol vom explica mai în detaliu posibilele cauze care pot duce la apariția durerilor de cap în această perioadă.

3 motive pentru durerile de cap în timpul sarcinii

De obicei durerile de cap în timpul sarcinii diferă de cele obișnuite, având în același timp și cauze diferite de declanșare.

Mai mult decât atât, majoritatea durerilor de cap prezentate în această perioadă sunt dureri de cap primare, adică apar de la sine și nu reprezintă un simptom al unei alte afecțiuni.

Cauzele durerilor de cap prezente în sarcină diferă de la trimestru la trimestru astfel:

Cauzele primului trimestru

Deoarece corpul suferă numeroase schimbări în această perioadă, cefaleea de tip tensional este cea mai des întâlnită formă de durere, aceasta putând fi cauzată de schimbări hormonale, creșterea volumului de sânge sau creșterea în greutate.

Alte cauze ale durerilor de cap pot include deshidratarea, sevrajul de cofeină sau dieta.

Având în vedere că episoadele de greață și vărsături sunt destul de frecvente în această perioadă, deshidratarea se poate instala datorită incapacității de a consuma și reține lichide și alimente.

Adițional, este posibil ca în această perioadă anumite alimente să poată declanșa apariția cefaleei, cele mai frecvente fiind produsele lactate și ciocolata.

Cauzele trimestrul doi și trei

Chiar dacă unele femei pot prezenta dureri de cap tensionale pe tot parcursul sarcinii datorate schimbărilor hormonale, de obicei în această perioadă cauzele primului trimestru sunt mai puțin probabile de a produce cefalee, corpul având mai mult timp să se acomodeze cu schimbările suferite.

În trimestrul doi și trei, majoritatea durerilor de cap pot fi datorate hipertensiunii arteriale sau gestaționale, greutatea excesivă, postura incorectă sau lipsa de somn.

Hipertensiunea arteriala înseamnă creșterea peste normal a presiunii sângelui asupra pereților vaselor sanguine, aceasta putand fi prezentă fie înainte sau în timpul sarcinii.

Dacă hipertensiunea arteriala apare în timpul sarcinii aceasta se numește hipertensiune gestațională și tinde să apară în al treilea trimestru al sarcinii. Uneori aceste afecțiuni pot duce la apariția preeclampsiei, o complicație care poate fi severă.

Stres

Stresul este unul dintre factorii declanșatori care nu ține cont de trimestrul în care se află sarcina, asta deoarece cauzele stresului pot fi multiple.

Fie că este vorba de stresul familial, financiar sau chiar cel produs de sarcină, acesta reprezintă o cauză frecventă de apariție a durerilor de cap, fapt evidențiat și de un studiu publicat în 2014 [2] care a analizat legătura dintre stres și durerile de cap pe un număr de aproximativ 5000 participanți.

Indiferent care ar fi cauza durerilor de cap, dacă acestea persistă timp îndelungat sau există orice abateri de la normal, este recomandată înștiințarea medicului specialist cât mai curând posibil, acesta putând evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Referințe:

  1. Lifting the Burden page S38. World Health Organization, World Headache Alliance,International Headache Society and European Headache Federation, www.who.int/mental_health/neurology/who_ehf_aids_headache.pdf?ua=1.
  1. Schramm SH;Moebus S;Lehmann N;Galli U;Obermann M;Bock E;Yoon MS;Diener HC;Katsarava Z; “The Association between Stress and Headache: A Longitudinal Population-Based Study.” Cephalalgia : an International Journal of Headache, U.S. National Library of Medicine, 5 Dec. 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25480807/.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*