Fertilitatea la bărbați: cea mai potrivita vârstă pentru a concepe un copil

În percepția generală, problemele de fertilitate sunt asociate cu precădere femeilor, însă realitatea confirmată și de specialiștii din domeniul medical este cu totul alta. Ce-i drept, perioada de fertilitate în cazul bărbaților durează mai mult decât la femei, însă pe parcursul înaintării în vârstă încep să apară și problemele. De aceea specialiștii vorbesc de o vârstă ideală pentru conceperea copiilor și în cazul bărbaților și spun că aceasta este similară cu cea a femeilor.

Ce se întâmplă după vârsta de 30 de ani?

Și organismul masculin are propriul ceas biologic, iar pe măsură ce trec anii, efectele înaintării în vârstă se resimt tot mai pregnant. Odată cu celelalte organe și funcții este afectată și fertilitatea, iar acest proces este ireversibil.

Bazându-se pe studii avizate, medicii spun că acest lucru începe să se întâmple după vârsta de 30 de ani. Astfel, la 35 de ani, fertilitatea masculină poate ajunge să se diminueze cu până la 23%, din cauza calității tot mai slabe a lichidului seminal.

Atenție, aceste fenomen nu trebuie confundat cu dispariția potenței, care este cu totul alt lucru și apare în mod natural la o vârstă mult mai înaintată.

De ce scade fertilitatea?

Fertilitatea depinde în cea mai mare măsură de calitatea lichidului seminal, care începe să scadă după vârsta de 30 de ani.  Concret, se diminuează mobilitatea spermatozoizilor – celulele reproducătoare masculine – care astfel ajung tot mai greu în trompele uterine, pentru a fecunda ovulul.

Mobilitatea spermatozoizilor scade cu aproximativ 0,7% pe an, chiar înainte de 30 de ani, procesul accelerându-se progresiv odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, la 30 de ani spermatozoizii pot fi deja cu 40% mai lenți, la 40 de ani se ajunge la un procent de 60%, iar la 65%, mobilitatea se diminuează cu până la 85%.

Ce e de făcut?

În consecință vârsta optimă pentru conceperea unui copil, în cazul bărbaților, este cuprinsă în intervalul 22-30 de ani. Șansele de a procrea sunt cele mai mari în această perioadă, însă nu dispar nici la vârste mai înaintate, doar că rezultatul pozitiv s-ar putea lăsa mai mult timp așteptat.

Din păcate, mulți viitori părinți preferă să dobândească mai întâi o situație materială stabilă, să aibă propria locuință și un loc de muncă stabil, pentru ca atunci când copilul va veni pe lume să fie siguri că îi pot asigura toate condițiile necesare.  Toate acestea necesită timp, iar vârsta la care decid să conceapă un copil depășește acea perioadă optimă și astfel apar problemele.

În cazul bărbaților, există o serie de tratamente pentru stimularea fertilității sau potenței. Pentru cei care preferă variantele naturiste există magazine precum herbagetica.ro, care oferă doar produse și tratamente din această gamă.

Produsele folosite în tratamentele naturiste au, de obicei, mai multe proprietăți putând acționa atât ca afrodiziac, cât și ca stimulator al libidoului, potenței și fertilității. În acest sens, capsulele MAN s-au dovedit eficiente, pe lângă efectele enumerate mai sus, având și acțiune vasodilatatoare și crescând secreția de testosteron.

Ce factori mai influențează negativ fertilitatea masculină?

Vârsta nu este singurul factor care influențează fertilitatea bărbaților. Moștenirea genetică are un rol important în acest sens, la fel ca și unele afecțiuni, cum ar fi oreionul, care poate duce la infertilitate, chiar dacă boala s-a manifestat în copilărie.

În plus și stilul de viață influențează fertilitatea, iar obiceiuri mai puțin recomandate precum alimentația nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool duc la scăderea mai rapidă a fertilității. Obezitatea, stresul excesiv și sedentarismul sunt alți factori care trebuie evitați.

Soluții pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

În cazul în care un cuplu nu reușește să conceapă un copil, ambii parteneri trebuie să se adreseze unui cabinet de planning familial.  Aici, specialiștii le vor recomanda un set de analize, pentru a identifica la care dintre ei este problema. În funcție de rezultatele analizelor, le vor prezenta soluții pentru a putea avea copilul pe care și-l doresc.

În cazul bărbaților, cea mai viabilă dintre soluții este conservarea într-o bancă specială a spermei recoltate în perioada de maximă fertilitate. Lichidul seminal poate fi păstrat ani întregi, iar la momentul ales, spermatozoizii vor fi implantați partenerei prin inseminare artificială. De asemenea, se poate apela și la inseminarea in vitro, care presupune fecundarea ovulului în afara aparatului reproducător feminin, urmată de implantarea acestuia în uter, unde se va dezvolta.

Sursa foto: pixabay.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*