Plante medicinale din România

România are o floră foarte bogată și foarte multe dintre plantele ce cresc pe aceste meleaguri au proprietăți medicinale, fiind extrem de benefice în tratarea diferitelor afecțiuni. Proprietățile tămăduitoare ale plantelor sunt cunoscute din timpuri străvechi, mulți dintre bătrânii de la țară fiind experți în prepararea de macerate, tincturi sau alte produse din plante medicinale. Cele mai eficiente tratamente sunt făcute din plante culese din pădure sau de pe câmp și nu din sere, iar bătrânii știu acest lucru; tocmai de aceea în fiecare an pornesc în căutarea plantelor-minune în zonele din jurul satului.

Plante medicinale din RomaniaSe spune că natura ne-a pregătit câte un tratament pentru fiecare boală cu care ne confruntăm de-a lungul vieții, trebuie doar să știm unde să-l căutăm. Și gândindu-ne la multitudinea de plante medicinale din România, tindem să credem că este adevărat. Deși după apariția medicinei moderne, încrederea în plantele medicinale a mai scăzut, acestea vor fi întotdeauna o opțiune mai puțin toxică și cu mai puține efecte negative asupra organismului nostru. Atenție însă, e important să știm și cum să le folosim, pentru că sunt unele plante cu o putere de vindecare extraordinară, dar care folosite în exces, pot provoca și neplăceri. Tratamentele din plante nu sunt cu totul lipsite de efecte negative, însă sunt cu siguranță o alternativă mai puțin drastică la medicamentele produse de companiile farmaceutice.

În continuare, ne-am propus să discutăm despre 7 dintre cele mai utile și eficiente plante medicinale din România și despre beneficiile pe care acestea le aduc:

  • Frumoasele albăstrele cresc cu ușurință pe orice câmp și ne ajută la menținerea sănătății ochilor și la creșterea tonusului muscular.
  • Anghinarea este o legumă foarte apreciată pentru gustul său deosebit, dar are în același timp și proprietăți medicinale, cum ar fi: scăderea colesterolului rău din sânge, detoxifierea organismului, adjuvant în afecțiunile ficatului sau reducerea tensiunii arteriale.
  • Coada șoricelului este o plantă medicinală foarte eficientă în tratamentul următoarelor afecțiuni: anorexie, probleme ale stomacului, bronșită, colici hepatice, probleme ale aparatului reproductiv feminin sau cistită.
  • Echinaceea este o adevărată comoară pentru sănătatea noastră, fiind utilizată pentru întărirea întregului sistem imunitar, având proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Se recomandă o cură cu ceai sau pastile de echinaceea în fiecare toamnă, pentru a pregăti organismul pentru sezonul răcelilor.
  • Feniculul este un alt exemplu de legumă care poate fi consumată ca atare pentru gustul său deosebit, dar poate fi utilizată și ca un tratament eficient pentru tusea seacă sau productivă, pentru problemele stomacului sau pentru ameliorarea conjunctivitei.
  • Pătlagina este una dintre cele mai eficiente plante pentru tratarea răcelilor și a gripelor, dar este recomandată și pentru ameliorarea astmului bronșic, a hipertensiunii arteriale sau a ulcerelor.
  • Rostopasca este una dintre cele mai folosite plante medicinale din România, iar afecțiunile pentru care este recomandată sunt atât de natură externă (negi, diverse ciuperci de la nivelul unghiilor etc), cât și de natură internă (fibrom uterin, cervicită și chiar tumori benigne sau maligne).
  • Valeriana poate fi considerată un calmant natural, deoarece ajută foarte mult în stările de anxietate sau de nervozitate. Această plantă prețioasă este recomandată și pentru tratarea aritmiilor cardiace, a hipertensiunii arteriale sau a durerilor de stomac de natură nervoasă. Consumată seara, valeriana ajută persoanele care suferă de insomnii să aibă un somn adânc și odihnitor.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*