Sănătatea ficatului: adjuvanți din natură, care susțin regenerarea celulelor hepatice

Numeroși adepți ai medicinei plantelor sugerează că folosirea acestora poate îmbunătăți sănătatea ficatului, un organ responsabil de eliminarea toxinelor din organism. Unele studii confirmă aceste efecte benefice și capacitatea plantelor de a ajuta în tratarea unor afecțiuni precum ciroza sau infecțiile precum hepatita B și hepatita C, care provoacă inflamarea acestui organ.

Sănătatea ficatului adjuvanți din natură, care susțin regenerarea celulelor hepatice

Iată câteva plante care susțin sănătatea și regenerarea celulelor hepatice:

Ciulinul de lapte (armurariul)

Ciulinul de lapte ar putea avea beneficii, ca adjuvant, în tratarea cirozei hepatice, conform unui studiu publicat în 2001. În urma a cinci studii clinice, efectuate pe un total de 602 pacienți diagnosticați cu ciroză, cercetătorii au concluzionat că remediile pe bază de armurariu sau, cum mai este cunoscut, ciulinul laptelui ar putea reduce semnificativ rata mortalității în rândul persoanelor care suferă afecțiuni ale ficatului.

Un alt studiu, publicat în 2005, a testat clinic efectele ciulinului de lapte în tratarea hepatitelor B și C. Deși autorii nu au putut demonstra reducerea virusului hepatic, unele studii au sugerat că ciulinul laptelui poate contribui la reducerea inflamației asociată cu hepatita C și poate preveni degenerarea celulelor hepatice, un efect pe care îl pot avea și compușii pe bază de silimarina si fosfolipide esentiale ficat.

Turmericul

Studiile preliminare indică faptul că turmericul ar putea fi eficient în tratarea hepatitelor B și C. Într-un studiu asupra celulelor hepatice, realizat în 2009, cercetătorii au descoperit că extractul de turmeric poate împiedica virusul hepatic din a se replica. Un alt studiu, publicat în 2010, a demonstrat că turmericul poate suprima replicarea virusului de hepatită C.

Brusturele

Brusturele este o plantă adesea folosită ca remediu pentru detoxifierea organismului. Acesta ar putea proteja celulele hepatice în fața deteriorării cauzate de acetaminofen, conform unui test pe animale realizat în 2000. La testele pe șoareci, cercetătorii au descoperit că antioxidanții pe care îi conține brusturele au efectul de a diminua efectele nocive ale substanțelor toxice pe care le generează metabolismul, cunoscute sub denumirea de acetaminofen.

Alte studii realizate pe animale sugerează că brusturele ar putea să protejeze ficatul chiar și în contextul consumului de alcool.

Pentru că încă nu au fost realizate sau finalizate studii clinice care să sprijine folosirea acestor plante pentru tratarea acestor afecțiuni hepatice, turmericul și brusturele nu sunt în prezent folosite ca remedii, ci doar ca adjuvante. Dovezile științifice în favoarea ciulinului de lapte sunt, de asemenea, limitate, astfel că nici această plantă nu reprezintă, în sine, un tratament.

 Pentru a menține sănătatea ficatului, medicii recomandă un regim alimentar echilibrat și bogat în nutrienți, mișcarea fizică și menținerea greutății, evitarea abuzului de alcool și limitarea consumului acestuia, menținerea colesterolului în limite, precum și o igienă corespunzătoare, care ar putea preveni eventualele infecții.

 În cazul în care iei în calcul utilizarea plantelor pentru menținerea sau recuperarea sănătății ficatului, este important să discuți întâi cu medicul tău și să decideți împreună ce adjuvante ar putea fi complementare unui eventual tratament prescris.

Sursă foto: Pexels


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*