Te doare spatele și nu știi când vei începe să te simți mai bine? Iată ce trebuie să știi despre durerile de spate

Foarte multe persoane consideră că spatele este o structură foarte delicată sau slabă, motiv pentru care adoptă o serie de măsuri de precauție sau un comportament foarte prudent. În ciuda acestei precauții, durerile de spate tot apar și adesea durează o perioadă destul de îndelungată, uneori mai bine de 2 luni. În realitate, spatele nu este atât de delicat precum considerăm noi, ci este capabil să efectueze sarcini din cele mai solicitante. Coloana vertebrală și mușchii, tendoanele și ligamentele care o înconjoară, alcătuiesc o structură foarte bine concepută, care este incredibil de puternică și de flexibilă. La rândul lor, chiar și cercetările arată în mod clar că discurile, oasele și articulațiile de la nivelul coloanei vertebrale nu se deplasează și nici nu alunecă.

Te doare spatele și nu știi când vei începe să te simți mai bineTermenul „disc alunecat” este inexact și dăunător, deoarece sugerează că avem o coloană vertebrală foarte vulnerabilă, cu o structură care se poate deplasa cu ușurință. Din acest motiv, persoanele care se confruntă cu dureri de spate nu sunt deloc predispuse să efectueze anumite lucruri care le-ar fi de folos, cum ar fi exerciții fizice, mărirea treptată a activităților de zi cu zi, mișcări de întindere, ridicări de greutăți, și așa mai departe. În ciuda acestor convingeri foarte greșite, discurile nu pot aluneca din loc și nici nu se deplasează, deoarece sunt ferm atașate între oasele spatelui, adică între vertebre.

Ce remedii există pentru durerile de spate?

În întreaga lume există persoane care lucrează în domeniul sănătății și care își asigură pacienții că le vor pune oasele și discurile „înapoi la locul lor” prin tratamente precum manipularea manuală. De asemenea, circulă foarte multe videoclipuri cu astfel de tratamente de manipulare manuală. Și aceste tipuri de tratamente chiropractice sunt inexacte și cauzează foarte multă confuzie. În timp ce „crack-ul” pe care îl experimentează pacienții chiropracticienilor poate oferi o ameliorare a durerii pe loc, beneficiul este pe termen scurt. Ameliorarea se datorează modificărilor sistemului nervos și relaxării musculare, nu ajustării pozițiilor discurilor și articulațiilor. Spatele este o structură puternică, stabilă, capabilă de multă mișcare. Dacă o persoană se confruntă cu un episod sever de durere de spate, nimic nu a alunecat și nici nu s-a deplasat, chiar dacă s-ar putea simți așa.

Pentru a menține sănătatea spatelui și a coloanei vertebrale, este necesară o condiționare adecvată, inclusiv întărire, flexibilitate, terapie cu aparatură medicală și condiționare aerobă. Deși există unele excepții de la regulă, cum ar fi o fractură instabilă a coloanei vertebrale, spatele nu trebuie să fie supraprotejat după ce se recuperează în urma unui episod tipic de durere. Spatele este o structură foarte puternică, care nu se deplasează, dar care este de fapt capabilă să facă față multor sarcini.

În trecut, repausul la pat și odihna prelungită reprezentau tratamente populare pentru durerile de spate. În prezent, se știe că persoanele cu dureri de spate care respectă un stil de viață activ – chiar  și atunci când suferă de dureri de spate – se simt mai bine pe termen lung. De fapt, cu cât o persoană stă mai mult în pat din cauza durerilor de spate, cu atât durerea devine mai gravă, iar persoana respectivă va da dovadă de un randament slab la muncă și nici nu va funcționa foarte eficient în ceea ce privește rezolvarea sarcinilor de zi cu zi. Pentru durerile de spate cu debut recent, este important să găsiți echilibrul atunci când faceți mișcare. Este similar cu situația unui fotbalist care și-a răsucit glezna – este important pentru el să evite mișcările bruște și să își reducă antrenamentele la doar câteva pe săptămână, dar nu trebuie să își odihnească glezna în mod excesiv, deoarece ar deveni rigidă și slabă. O abordare similară ar trebui aplicată și în cazul durerilor de spate, iar un fizioterapeut vă poate propune un program de exerciții fizice potrivite pentru situația personală, împreună cu tratamente eficiente realizate cu echipamente medicale.

În primele zile de durere, mișcarea spatelui s-ar putea să fie limitată sau postura poate fi modificată semnificativ. Sunt modificări normale și specifice durerii de spate, dar cel mai important este să continuați să faceți mișcare conform recomandărilor specialistului.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*