Terapia cu oxigen hiperbaric – în ce situații este recomandată?

Terapia cu oxigen hiperbaric este folosită pentru creșterea nivelului de hemoglobină din sânge și presupune inhalarea unui aer îmbogățit cu oxigen la o presiune mai mare decât cea pe care o regăsim de obicei în atmosferă. Acest tratament a fost descoperit de un cleric britanic în anii 1600 și a fost îmbunătățit de un chirurg francez care a folosit pentru prima dată în 1879 o cameră hiperbară mobilă pentru tratarea pacienților. În 1928 a fost ridicat primul spital în care s-a folosit exclusiv terapia cu oxigen hiperbaric, însă el a fost închis 2 ani mai târziu pentru că nu au existat dovezi care să ateste eficiența acestui echipament. Astăzi, oxigenoterapia hiperbară este folosită și chiar recomandată de medici pentru pacieți care suferă de diverse afecțiuni sau leziuni. Clinicile care oferă astfel de tratament sunt dotate cu camere hiperbare (vezi aceste echipamente pe reo-medical.ro).

Terapia cu oxigen hiperbaricTerapia cu oxigen hiperbaric poate avea loc în 2 camere: cea multiloc sau monoloc. Camera multiloc are capacitatea de a trata mai mulți pacienți în acelați timp, iar procedura este destul de simplă – fiecare pacient are o mască prin care inspiră oxigenul pur. Camera monoloc (poți găsi pe reo-medical.ro exemple de camere hiperbare de acest tip) este folosită pentru tratarea unui singur pacient care va sta într-o poziție orizontală.

Afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii

  • Boala de decompresie

Boala de decompresie apare de obicei în urma scufundărilor sau după un zbor cu avionul. Aceasta se manifestă în mai multe etape, începând cu stările de oboseală, continuând cu afectarea sistemului nervos central sau cardiorespirator și traume ale coloanei vertebrale. Bulele de aer care blochează circulația sanguină sunt diminuate în camera hiperbară.

  • Embolia gazoasă

Tot în urma scufundărilor se poate declanșa embolia gazoasă, caracterizată de apariția unor bule de gaz în circulația arterială. Această afecțiune poate să apară și în urma unei intervenții chirurgicale sau a injectării în mod accidental de aer intravenos. Este extrem de important ca pacientul să primească cât mai repede tratament cu oxigen hiperbaric. Simptomele apar de obicei la puțin timp de la incident și pot fi: piederea conștiinței, leziuni cerebrale sau chiar stop cardiac.

  • Intoxicația cu monoxid de carbon

Intoxicația cu monoxid de carbon produce un blocaj la nivelul transportului de oxigen în organism. Terapia cu oxigen hiperbaric ajută într-o astfel de situație pentru că oxigenul pur este singurul care poate desface rapid legătura dintre celulele roșii și monoxidul de carbon.

Alte afecțiuni care pot fi tratate cu oxigenoterapia hiperbară sunt: leziunile și rănile de la nivelul pielii, leziuni traumatice, infecții ale țesuturilor moi sau abcese intracraniere.

Cu toate acestea, oxigenul pur nu este un tratament indicat pentru toți pacienții. Există și câteva contraindicații ferme. Persoanele care suferă de astm sau infecții respiratorii vor trebui să discute cu un medic înainte de a intra într-o cameră hiperbară. Bineînțeles, persoanele care suferă de claustrofobie vor trebui să cântărească de 2 ori decizia de a intra într-o astfel de cameră pentru riscul de a dezvolta stări de anxietate este mare.  Oxigenoterapia hiperbară poate fi urmată cu succes de copii, dar în anumite condiții speciale stabilite de medici. În cazul femeilor însărcinate încă nu a fost testată suficient această terapie, deci sarcina reprezintă o contraindicație clară.

În concluzie, terapia cu oxigen pur este o modalitate eficientă de tratament pentru pacienții cu anumite afecțiuni, însă aceasta va fi urmată doar la recomandarea și în prezența unui medic specialist.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*