Cum se depozitează vinul: 5 sfaturi practice

Vinul este una dintre cele mai îndrăgite băuturi alcoolice nespirtoase, în special datorită varietății de arome, culori și combinații în care poate fi regăsit. Fiind o licoare specială, vinul poate fi consumat alături de diverse preparate culinare, fie ele dulci sau sărate, motiv pentru care este regăsit atât în crame și magazine de specialitate, cât și produs și îmbuteliat de oameni în propria gospodărie.

Sursa: Shutterstock

Deși se spune că vinul devine din ce în ce mai bun odată cu trecerea anilor, acesta are nevoie de o grijă deosebită ca acest lucru să fie adevărat. Simpla așezare a unei sticle cu vin într-un dulap sau chiar în frigider poate compromite proprietățile acestuia, alterându-i în același timp gustul sau chiar culoarea. Ți-am pregătit câteva sfaturi practice pe care să le iei în considerare atunci când îl depozitezi:

1.  Ține cont de ambalajul folosit

Poate fi tentant ca vinul să fie ținut în diverse recipiente cu aspect deosebit, însă de cele mai multe ori acestea nu sunt o soluție potrivită. Atunci când nu este păstrat în butoaie de lemn, acesta ar trebui să fie depozitat în sticle pentru vin de la Depozitul de Ambalaje. Ele sunt potrivite pentru acest tip de băutură deoarece sticla nu intervine în compoziția vinului, iar gustul nu poate fi alterat de aceasta.

2.  Păstrează-l la temperatura optimă

Temperatura la care depozitezi vinul este esențială pentru a menține calitatea acestuia, în special dacă îți dorești să îl învechești. Căldura excesivă nu este recomandată, însă nici înghețul nu reprezintă o soluție optimă. Dacă nu ai la dispoziție o pivniță sau un frigider special pentru vin, asigură-te că în încăpere sunt în mod constant între 7 si 18 grade Celsius.

3.  Nu așeza sticla pe verticală

Poziția în care păstrezi sticlele de vin poate nu îți pare importantă, însă aceasta este responsabilă pentru calitatea sa pe termen îndelungat. Este recomandat să le depozitezi întotdeauna pe orizontală, în special la cele cu dop de plută. Procedând astfel, lichidul din recipient va ajunge la dopul sticlei și îl va menține umed.

4.  Ai grijă la umiditatea din încăpere

Din nou, într-o situație ideală, vinul ar trebui depozitat în beciuri sau crame, acestea având un nivel optim de umiditate. În caz contrar, aceasta ar trebui să fie între 50 si 80 de grade pentru a preveni deshidratarea dopului și oxidarea vinului. Dacă se întâmplă acest lucru, aerul va pătrunde în interiorul sticlei, iar gustul băuturii va fi compromis, existând chiar și posibilitatea de a se forma mucegai.

5.  Ferește sticla de vibrații

Anumite vinuri nu se pot învechi indiferent de condițiile în care sunt păstrate, acestea fiind în special cele de tip rose sau vinurile dulci. Este recomandat să consumi aceste băuturi în starea lor proaspătă, iar pe cele pe care vrei să le învechești să le depozitezi în locuri ferite de vibrații. Prezența undelor va menține lichidul într-o mișcare continuă care va duce la schimbarea gustului acestuia sau chiar și a culorii.

 

Vinul este o băutură preferată de majoritatea oamenilor, acesta fiind consumat încă din cele mai vechi timpuri în familiile de aristocrați sau la evenimentele importante. Dacă îți dorești să savurezi o băutură de calitate, ține cont de sfaturile practice din aceste rânduri atunci când îl pui la păstrat.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*