Busuiocul, remediu pentru tuse!

Regele ierburilor, busuiocul este una dintre cele mai vechi și mai populare plante. În multe culturi din întreaga lume, busuiocul este venerat și apreciat ca fiind o plantă sfântă.

Busuiocul este originar din Iran, India și alte regiuni tropicale din Asia. Această plantă stufoasă este cultivată, în special, pentru frunzele și semințele sale, utilizate în tratamentele medicale.

Benefiiile sănătoase ale busuiocului:

  • frunzele de busuioc conțin derivați de compuși chimici importanți, cunoscuți pentru proprietățile de prevenire a bolilor și pentru promovarea sănătății.
  • Busuiocul conține mai multe flavonoide polifenolice, cum ar fi orientinul și viceninul. Acești compuși au fost testați în vitro, în laborator pentru a demonstra posibila lor protecție anti-oxidare.
  • Frunzele de busuioc conțin mai multe uleiuri esențiale, precum eugenol, citronelol, linalool, citral, limonen  sau terpineol. Acești compuși sunt cunoscuți ca având  proprietăți anti-inflamatorii și anti-bacteriene.
  • Planta este foarte săracă în calorii și nu conține colesterol. Cu toate acestea, ea este una dintre cele mai bune surse de substanțe nutritive esențiale, minerale și vitamine care sunt necesare pentru o sănătate optimă.
  • Busuiocul conține niveluri excepțional de ridicate de beta-caroten, vitamina A, cryptoxannina luteină și Zea-xanthin. Acești compuși sunt cunoscuți ca și captatori de protecție împotriva radicalilor liberi și joacă un rol important împotriva proceselor de îmbătrânire.
  • 100 g de frunze proaspete de busuioc conține 175% din dozele zilnice necesare de vitamina A. Vitamina A este cunoscută pentru proprietățile antioxidante și este esențială pentru vedere. Este, de asemenea, necesară pentru menținerea sănătoasă a pielii și a mucoasei nazale.
  • Cantitatea mare de Vitamina K pe care busuiocul o are este esențială pentru producerea factorilor de coagulare în sânge și joacă un rol vital în consolidarea și mineralizarea oaselor.
  • Busuioc conține o cantitate mare de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru și magneziu. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corpului, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Manganul este folosit de corp ca un co-factor pentru enzima antioxidantă, dismutaza superoxid.
  • Frunzele de busuioc sunt o sursă excelentă de fier.

Busuiocul tratează tusea

Datorită efectului antispastic, busuiocul este un excelent remediu pentru tuse. Acesta acționează asupra musculaturii netede a bronhiilor și calmează episoadele de tuse. De asemenea, ameliorează simptomele bronșitei, a virozelor și a gripelor.

Cum se prepară:

Sub formă de infuzie. Pentru răceală și gripă, se recomandă prepararea frunzelor de busuioc sub formă de infuzie. Se pun cinci, șase Frunze proaspete în 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Se vor bea câte două căni pe zi.

Sub formă de decoct. Pentru tusea agresivă, se recomandă decoctul de busuioc. Se pun două linguri de rădăcină mărunțită de bucuioc în 500 ml apă clocotită și se mai lasă să fiarbă încă două minute. Se ia vasul de pe foc, se acoperă și se mai lasă 15 minute. Lichidul rezultat se bea călduț, în 3, 4 reprize pe zi.

Sub formă de ceai. Dacă tusea este abia la început, se recomandă ceaiul de busuioc. Se strivesc 10 frunze de busuioc proaspăt, se pun în 250 ml apă clocotiă și se mai lasă să fiarbă în 2 minute. Se strecoară și se bea călduț.

sursă foto:www.farmflavor.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*