Ce plante îi redau copilului pofta de mâncare?

Pot exista mai multe motive care pot explica apetitul scăzut la copiii mici. Febra, tusea și răceala sunt principalii vinovați. Chiar dacă corpul se recuperează în urma răcelilor și a episoadelor de febră, procesul de restabilire a digestiei durează un pic mai mult, rezultând cauzând un apetit scăzut.

plante pentru pofta de mancare

Pe lângă aceștia, specialiștii au mai pus apetitul scăzut și pe seama următorilor factori:

Nivelul scăzut de zinc din organism. Conform cercetătorilor, apetitul redus a fost asociat cu deficiența zincului din organism. Zincul produce acid clorhidric, care este necesar pentru buna digestie a alimentelor. Un nivel scăzut de zinc produce mai puțin acid clorhidric ceea ce duce la scăderea apetitului alimentar. Nivelul de zinc se poate crește prin alimentație, prin administrarea semințelor de dovleac, a nucilor și a cărnii de pui.

Indigestia scade apetitul. Indigestia, afecțiuni des întâlnită în rândul copiilor este și ea pe lista factorilor cauzatori de apetit scăzut. Din fericire, ea trece în câteva zile, iar stomacul copilului poate accepta, treptat, alimentele.

Mesele dezorganizate. Lipsa unui orar al meselor duce, deseori, la scăderea apetitului. În momentul în care copilul nu beneficiază de cele trei mese principale și cele două gustări, el este tentat să ronțăie tot felul de alimente care-i taie pofta de mâncare și care, nu lasă stomacul să se odihnească.

Plante care cresc pofta de mâncare

Cătina este considerată o plantă-minune care conține o mulțime de vitamine și minerale active. Tocmai din acest motiv, este recomandată, în special, copiilor anemici, care nu au poftă de mâncare și care nu au energie. Se prepară un sirop din 200 g fructe proaspete zdrobite care se lasă 13 zile la macerat în 800 g miere lichidă. După perioada respective, I se dau micuțului câte 2-3 lingurițe, de trei ori pe zi.  De obicei, medicii recomandă o cură de o lună cu acest preparat.

Hreanul este recomandat copiilor anemici și fără poftă de mâncare. Rădăcinile au un conţinut bogat de vitamine, de substanţe cu efect antibacterian, dar şi de uleiuri eterice cu efect calmant. Substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare  persoanelor anemice sau anorexice. Se rade o rădăcină de hrean, și se amestecă o linguriță de hrean ras cu două lingurițe de miere. I se administrează copilului dimineața, timp de o  lună de zile.

Semințele de schinduf sunt excelente pentru creșterea poftei de mâncare. În plus, ele sunt folosite în bucătăria mediteraneeană la aromatizarea mîncărurilor. De asemenea, sunt recomandate anemicilor, celor care n-au poftă de mâncare, celor care scad în greutate, rahiticilor, astenicilor și diabeticilor. Semințele de schinduf nu au efecte secundare, ele fiind recomandate inclusive femeilor care alăptează. Semințele se găsesc în magazinele naturiste și se recomandă măcinarea lor și consumarea unui vârf de cuțit de praf de semințe cu o linguriță de miere de albine.

 Ghimbirul ajută la stimularea inimii şi a sistemului circulator, crescând apetitul şi digestia. El conține ingredientele picante active care activează glandele salivare şi producerea sucurilor digestive. Principalele ingrediente active ale rădăcinii de ghimbir conţin zingiberenă şi bisabolenă, dar şi camfen, linalol, citral şi cineol. Ghimbirul mai conţine vitaminele A şi B, minerale, grăsimi şi proteină. Se prepară o pasta de ghimbir, aproximativ 5 grame de ghimbir ras, se amestecă cu 3 lingurițe de miere de albine. Din această pasta I se dă copilului, dimineața, timp de o săptămână.

Sursă foto: www.wholesomechild.com.au


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*