Îndulcitorii naturali, produse ce te protejează de obezitate și diabet

Diabetul și obezitatea sunt două afecțiuni grave pentru oricine, însă foarte frecvente, fiind datorate unui consum exagerat de zahăr. Cei ce iubesc gustul dulce mai mult ca sigur nu vor să renunțe, cu toate că știu că se pot îmbolnăvi.

Consumul exagerat de zahăr poate afecta întreg organismul. De la îmbolnăvirile cardiovasculare și până la probleme ale pielii, precum acneea, afecțiuni ale sistemului nervos sau chiar cancer, toate acestea pot fi efecte ale dulciurilor procesate. Consumul cu moderație de alimente dulci sau înlocuirea zahărului obișnuit cu un anumit îndulcitor praf ori cu siropuri naturale determină stoparea efectelor îmbătrânirii și prevenirea acumulării unui număr mare de kilograme. De asemenea, nivelul de insulină din corp se va menține în valorile normale, astfel că mai mult ca sigur nu te vei îmbolnăvi de diabet.

Gustul dulce este iubit atât de cei mari, cât mai ales de cei mici. De aceea, deși ar putea exista anumite probleme de sănătate sau risc de îmbolnăvire, este posibil să nu putem renunța. Înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali poate diminua aceste riscuri.

Cum scăpăm de obezitate?

Dulciurile ar putea determina îngrășare, un indice de masă corporală crescut putându-ne încadra drept persoane supraponderale sau suferinde de obezitate. Pe lângă un aspect neplăcut, obezitatea conduce la apariția unor probleme de sănătate destul de serioase, astfel că este bine să luăm în calcul rapid urmarea unei diete alimentare hipocalorice, dar mai ales foarte echilibrată.

Zahărul va trebui să fie înlocuit cu îndulcitori fără calorii, iar diversitatea acestora este destul de mare. Aproape toți au un număr redus de calorii, putând fi folosiți chiar și în cadrul unor diete. Fie că este vorba despre sirop de arțar, melasă sau xylitol, acestea sunt bune pentru a preveni obezitatea. Datorită aportului mic de calorii, aceste produse pot fi consumate chiar și în timpul curelor de slăbire, o parte dintre îndulcitori oferind și un plus de energie de care are nevoie o persoană care își dorește să slăbească. Ca atare, te poți bucura chiar și în timpul curelor de slăbire de alimentele dulci preferate, fiind îndulcite cu aceste produse, la fel cum cafeaua sau ceaiul pot beneficia de aceeași savoare și gust.

Risc de diabet? Ce trebuie să ai în vedere?

Ca urmare a supraponderalității, tot mai multe persoane au un risc mare de diabet. Zahărul este principala cauză de îmbolnăvire și de aceea trebuie eliminat definitiv din alimentație. Poți înlocui zahărul cu îndulcitori precum ștevia, siropul de agave, siropul de arțar, zahărul de palmier, melasa, xylitolul. Toate acestea au un indice glicemic foarte mic, astfel că sunt recomandate atunci când valorile insulinei sunt mari și există risc de diabet. De asemenea, și persoanele care suferă deja de diabet pot să se bucure în continuare de alimentele dulci, folosind acești îndulcitori.

Îndulcitori naturali, buni pentru sănătate

Pe lângă proprietățile de îndulcire ale acestor produse, am putea spune că au un conținut crescut în vitamine și minerale. Toate acestea combat îmbolnăvirile, au rol prebiotic, influențând dezvoltarea microflorei intestinale, combat constipația, ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin sănătatea oaselor și combat migrenele. De asemenea, introducerea lor în alimentație nu cauzează dinților și nu determină apariția cariilor.

Mod de întrebuințare

Îndulcitorii se regăsesc fie sub formă lichidă, fie sub formă de pulbere sau cristale. Cei mai mulți îndulcitori permit prepararea termică, putând fi introduși în rețetele de prăjituri sau pentru prepararea anumitor deserturi, dar și pentru îndulcirea cafelei, ceaiurilor, smoothie-urilor și sucurilor. Spre deosebire de miere care devine toxică la temperaturi înalte, proprietățile îndulcitorilor naturali cunoscuți nu sunt afectate deloc și astfel pot fi întrebuințați fără probleme în diverse variante.

Foto: pixabay.com

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*