Planta care alungă alergiile de primăvară – panseluța sălbatică!

Primăvara are, pe lângă frumusețile ei, și unele aspecte care pe mulți dintre noi ne afectează. Fie că este vorba de copii, adulți sau vârstnici alergiile de primăvară pot da mari bătăi de cap.

panseluta salbatica

Dar tot natura este cea care ne pune la îndemână un leac-minune care ”atacă” alergiile și le ”pune pe fugă”. Este vorba de panseluța sălbatică, o plantă modestă, însă cu puteri vindecătoare uriașe.

Panseluța are proprietăți extraordinare care pot ”elimina” alergiile. Această plantă-minune conține flavonoide, substanțe antialergice extreme de eficiente în tratamentele interne, cât și în cele extreme. De asemenea, tulpina panseluței conține substanțe care au o compoziţie foarte apropiată de cea a aspirinei și care reduc inflamaţia căilor respiratorii, problemă ce apare în bronşită şi astm. Pigmenţii care dau florilor culoarea violet au deopotrivă efect de reglare a imunităţii, dar şi antican­cerigen. Frunzele plantei conțin și ele substanțe emoliente care calmează tusea, determină elimi­narea secreţiilor bronşice în exces, previne apariţia crizelor de astm.
În plus, studiile au scos la iveală faptul că planta mai conţine principii active care stimulează activitatea rinichilor şi eliminarea deşeurilor de metabolism.

Panseluța sălbatică atacă ”virușii” și ”bacteriile din următoarele afecțiuni: alergie respiratorie, alergie la gluten sau cazeină, rinită și sinuzită cronică, eczema alergice, astm, gută, psoriasis, acnee sau poliartrită reumatoidă. Pentru fiecare din afecțiunile amintite, panseluța se administrează fie intern, fie extern, însă rezultatele se văd foarte repede, dacă tratamentul este constat și regulat.

Cum se prepară panseluța sălbatică?

Sub formă de infuzie: într-un vas, se pun de cu seară două linguri de tulpini şi flori uscate de panseluţă sălbatică, nemăcinate, doar mărunţite puţin, la înmuiat, în 250 ml de apă. Dimi­neaţa se filtrează licoarea rezultată, iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană de apă. După ce se lasă să se răcească o jumătate de oră, infuzia se filtrează. La sfârşit, se combină maceratul cu infuzia răcită. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Sub formă de extract uscat: acest preparat se găsește la magazinele naturiste și la cele de tip plafar și se obține prin deshidratarea şi con­centrarea tincturii obţinute din tulpinile înflorite ale panseluţei sălbatice. Ceea ce rezultă prin această concentrare este o pul­bere fină, uşor parfumată şi cu gust sălciu-amărui, care conţine mari cantităţi din substanţele vindecătoare.

Sub formă de pulbere: se mărunţeşte bine cu o râşniţă elec­trică, planta uscată după care se cerne prin sita fină de făină albă. Se ia câte o linguriţă de pulbere de plantă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Specialiștii recomandă să se țină pulberea pentru câteva minute sub limbă și abia apoi să se înghită.

Atenție! Din cauza posibilității apariției unei alergii la această plantă, adminis­trarea panseluţei sălbatice va începe cu doze foarte mici, în primele trei zile, pentru a fi sigur că nu apar simptomele specifice alergiei. De asemenea, fitoterapeuții susțin că pe toată perioada tratamentului cu panseluță sălbatică, este indicat să se bea minimun doi litri de apă pe zi. Motivele sunt simple, panseluța sălbatică având puternice proprietăți diuretice și detoxifiante.

sursă foto: www.hootershall.co.uk


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*