Plante medicinale pentru ficat

De multe ori, nu dăm nici o importanță anumitor organe, până când acestea nu ne trimit nici un semnal de alarmă, însă acest obicei nu este tocmai ideal. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, care are o mulțime de funcții benefice pentru organismul nostru, iar noi uităm adesea de existența și sănătatea acestuia. Ba mai mult, ne suprasolicităm cel mai mare organ prin excese de tot felul: mâncare nesănătoasă, alcool, medicamente, dulciuri și băuturi îndulcite. Toate aceste excese, combinate cu stresul și anxietatea de care ne lovim în viața cotidiană, duc la o slăbire generalizată a organismului, iar ficatul este și el afectat.

Plante medicinale pentru ficatChiar dacă nu suntem obișnuiți să ne gândim la sănătatea anumitor organe, din când în când ar trebui să luăm în considerare atât o cură de dezintoxicare, cât și folosirea unor suplimente pentru îmbunătățirea sănătății organelor. Există o mulțime de plante medicinale pentru ficat, care ne ajută să menținem sănătatea acestui organ vital, iar în cadrul acestui articol le vom aminti pe cele mai cunoscute dintre acestea. Înainte de a începe, trebuie să menționăm că o cură cu tratamente naturiste trebuie făcută pentru o perioadă puțin mai îndelungată pentru a-și face cu adevărat efectul, însă numărul exact de zile diferă de la un tratament la altul.

În continuare vom discuta despre cele mai eficiente plante medicinale pentru ficat și pentru întreținerea sănătății acestuia.

  • Frunzele de armurariu sunt printre cele mai puternice tratamente pentru sănătatea aparatului hepatic, îmbunătățind și digestia în același timp. Acestea pot fi administrate fie sub formă de comprimate, fie ca și infuzie, alături de alte plante benefice.
  • Frunzele de măslin sunt și ele extrem de benefice pentru sănătatea întregului organism, nu doar a ficatului, datorită conținutului de antioxidanți. Acestea ajută la evitarea depunerii colesterolului rău pe artere, ajutând astfel toate procesele care au loc în corpul nostru zi de zi.
  • Rozmarinul este o plantă folosită foarte mult în prepararea diferitelor specialități culinare, însă aceasta are și o mulțime de efecte pozitive asupra organismului nostru. Aceasta poate fi folosită cu succes ca și plantă medicinală pentru sănătatea ficatului, datorită proprietăților sale de stimulare a bilei leneșe și de ușurare a digestiei.
  • Anghinarea are și ea o mulțime de beneficii pentru îmbunătățirea funcțiilor ficatului, de la stimularea secreției biliare până la reducerea colesterolului din organism sau la regenerarea celulelor acestui organ vital. Această plantă este atât de apreciată în zona mediteraneană, încât italienii i-au dedicat un festival întreg în care sărbătoresc prin prepararea unor specialități deosebite din această plantă miraculoasă.
  • Banala păpădie este și ea o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru sănătatea întregului organism, dar în special al funcției hepatice. Aceasta ajută ficatul prin stimularea mai multor procese ce au loc la nivelul ficatului și al bilei, fiind recomandată inclusiv la tratearea hepatitelor sau a insuficienței hepatice.

Desigur, în fiecare regiune există și alte plante medicinale pentru ficat, în funcție de flora din zona respectivă, însă cele cinci plante enumerate mai sus sunt printre cele mai cunoscute și folosite pentru proprietățile lor miraculoase. Deși avem la dispoziție o mulțime de tratamente naturiste eficiente pentru refacerea ficatului, cel mai bine ar fi să evităm necesitatea acestora, printr-un stil de viață sănătos și lipsit de excese.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*