Plante medicinale pentru pancreas

Printre cele mai comune plante medicinale pentru pancreas enumerăm păpădia, semințele de anason și infuzia de sânziene. Pancreasul este un organ mic (cântărește în jur de 70 de grame), dar care are un rol foarte mare în organism – acesta produce insulină și secretă enzime digestive, necesare pentru procesul de digestie. Cele două funcții pe care acesta le îndeplinește sunt vitale pentru o funcționare corectă a întregului sistem digestiv, dar și pentru menținerea sub control a zaharurilor și evitarea diabetului.

plante medicinale pentru pancreasDeși de multe ori, problemele pancreasului sunt provocate de un regim alimentar neadecvat, de consmul excesiv de alcool sau de abuzul de droguri, există multe cazuri de pancreatită și de cancer al pancreasului ale căror cauze nu sunt cunoscute. Pancreatita mai poate fi declanșată și în urma unor alte afecțiuni, cum ar fi hepatita, icterul, litiaza biliară sau ulcerul.

Din păcate, problemele de la nivelul acestui organ afectează foarte mult calitatea vieții pacientului, crizele de pancreas fiind extrem de dureroase. În urma unei crize de acest gen, care se manifestă prin greață, balonare, respingere a unor alimente (grăsimi, carne, pâine), pierdere în greutate într-un timp foarte scurt și dureri violente în partea de sus a abdomenului; se recomandă internarea pacientului și efectuarea unui tratament corespunzător. În principiu, în primele zile după internare se va face o cură drastică, pentru a ajuta pancreasul să-și reia funcțiile normale, după care se reintroduc treptat grupe de alimente.

Este foarte important de menționat faptul că alcoolul trebuie eliminat complet din dietă, chiar și în cantități mici. Acesta, împreună cu mâncărurile bogate în grăsimi, afectează cel mai mult funcționarea optimă a pancreasului. Pentru evitarea unei a doua crize de pancreas, se recomandă schimbarea completă a stilului de viață și respectarea unui regim alimentar adecvat. Alimentele cele mai recomandate sunt cele sărace în grăsimi și bogate în vitamine și minerale. De obicei, se recomandă și administrarea unor suplimente cu vitamine, pentru a ajuta organismul să se refacă după o astfel de criză. Dacă pacientul nu respectă aceste sfaturi pe termen lung, boala poate deveni cronică și poate atrage și alte afecțiuni, cea mai gravă dintre ele fiind diabetul.

Desigur, după terminarea tratamentului prescris de medic, se poate urma un tratament naturist cu plante medicinale pentru pancreas. Acestea ajută la reducerea inflamației și stimulează sistemul imunitar.

Rădăcina de obligeană este foarte utilă în cazul pancreatitei acute, putând fi consumată sub formă de macerat, câteva picături de 6 ori pe zi.

Banala păpădie este un remediu foarte eficient pentru tratarea acestei afecțiuni. Tulpina și frunzele acesteia se pot consuma sub formă crudă, în salate, iar florile, sub formă de ceai, eventual în amestec cu alte plante medicinale.

Tinctura din lichen de piatră este recunoscută ca fiind una din cele mai eficiente plante medicinale pentru pancreas, deoarece stimulează secrețiile pancreatice, ajutându-l să își reia funcțiile normale.

Semințele de anason, consumate sub formă de ceai (câte o cană pe zi, împărțită în trei reprize) sunt foarte eficiente pentru menținerea sănătății pancreasului.

Infuzia din sânziene este benefică pentru menținerea unui nivel optim de funcționare a pancreasului. Se pot consuma câte 2-3 căni pe zi, pentru a obține efectele dorite.

Pe lângă plantele medicinale pentru pancreas amintite mai sus, ceaiul verde, coacăzele și extractul din semințe de struguri ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, având ca efect scăderea necesității de insulină.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*