Urzicile, de la ce vârstă în alimentația copilului?

Urzica este o plantă medicinală, care apare, de obicei, în compoziția unor medicamente pentru gripe, răceli și astm. Cu toate că urzica este, în general, considerată sigură pentru utilizarea de către adulții sănătoși, la copii nu a fost stabilită o doză anume, astfel încât, medicii recomandă prudență.

urzici

Urzica a fost studiată intens și s-a constatat că are proprietăți care pot contribui la tratarea bolii Alzheimer, a artritei, a astmului, a infecțiilor vezicii urinare, a  bronșitei, gingivitei, gutei, urticariei, pietrelor la rinichi, laringitei, sclerozei multiple, sindromului premenstrual, mărirea prostatei, sciaticii și tendinitei. Extern a fost folosită pentru a îmbunătăți aspectul părului, și se spune că este un remediu împotriva părului gras și mătreții.

Urzica este bogată în vitamine și nutrienți

Urzicile conțin vitaminele A, B, C și K, minerale ca: fier, calciu, crom, magneziu, zinc și proteine, motiv pentru care sunt excelente pentru dezvoltarea copilului. De asemenea, conținutul ridicat de vitamina C ajută la o bună absorbție a fierului din urzici. Urzicile sunt totodată folosite pentru proprietățile  diuretice naturale care ajută la eliminarea acidului uric din organism, precum și a bacteriilor care cauzează infecții ale tractului urinar sau pietre la rinichi. În Germania, urzicile sunt folosite pentru tratarea hipertensiunii, datorită acțiunii lor diuretice.

Totodată aceste plante previn anemia, combat tusea, fluidifică sângele, combat diareea, luptă împotriva viermilor intestinali, cicatrizează rănile, stimulează digestia.

Când se introduc în alimentația copilului?

Majoritatea specialiștilor, recomandă introducerea urzicilor în alimentația copilului, în jurul vârstei de un an. La fel ca și în cazul alimentelor noi cu care copilul face cunoștință, se va respecta regula celor patru zile, chiar dacă urzica este, ea însăși, un anti-alergenic. Sigurul efect nedorit sunt mâncărimile pe care le dă înțepătura de urzici, care este foarte neplăcută. Alege-le pe cel mici, tinere, cu tulpini fragede pentru a-i pregăti micuțului mâncare. Urzicile necesită o curățare atentă, astfel că este recomandat să le pui într-un vas cu apă fierbinte pentru câteva minute.

Ele se pot oferi copilului sub formă de piure, la fel ca și spanacul și restul verdețurilor de primăvară, sau în combinație cu alte alimente, precum orezul sau tocănița. Ciorba de urzici este și ea foarte căutată de către mame.

Rețete de mâncare de urzici

Piure de urzici

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 lingură făină, 1 ceapă, 2 linguri hrean ras, sare, ulei.

Preparare: Urzicile curăţate şi spălate se fierb în apă clocotită cu sare. După ce s-au fiert se scurg şi se trec prin sită, se toacă mărunt sau se mixează. Se adaugă 2-3 linguri din zeama în care au fiert şi făină, apoi se pun pe foc amestecându-se bine, până se face pastă. Separat se căleşte ceapa şi se adaugă în piure. Piureul de urzici se serveşte cu hrean ras şi mămăliguţă.

Ciorbă de urzici

Ingrediente: 1 kg de urzici, 2 cepe, 2-3 linguri de zarzavat pentru ciorbă, 2 linguri de orez, 2 linguri ulei de măsline, sare, 3 l apă, zeamă de lămâie, leuștean verde

Preparare: Se curate urzicile, se rup rădăcinile și frunzele veștejite și se spală bine în apă rece. Se taie urzicile mărunt și se pun la fiert în trei litri de apă cu sare. Peste ele se adaugă ceapa tocată mărunt și orezul. Când sunt fierte urzicile, se adaugă zarzavatul de ciorbă și uleiul de măsline și se lasă să mai dea un clocot. La final, se adaugă zeama de lămâie, verdeața tocată și se potrivește de sare.

sursă foto: akentishhophead.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*