Plante medicinale – ARNICA

Arnica a fost definită de botaniști drept o plantă erbacee, medicinală, cu flori galbene-portocalii și fructe achene negricioase. Această floare galbenă este utilizată în numeroase produse de îngrijire și înfrumusețare.

plante medicinale-arnicaCercetările efectuate de oamenii de știință au scos la iveală că arnica conține substanțe bioactive, ce îi conferă proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și antisclerotice.

Nu știu câți dintre voi știați că arnica este printre puținele plante ale cărei principii active sunt recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

După această scurtă prezentare, a venit momentul să aflăm ce beneficii ne oferă arnica și cum are ea grijă de organismul nostru.

Contuziile, vânătăile sau luxațiile au revenit în viața voastră? Atunci, soluția eficientă pentru vindecarea rapidă a rănilor se găsește în această plantă medicinală, ce are efecte atât antiseptice, cât și antiiflamatoare.

Dacă am vorbit, mai devreme, despre accelerarea procesului de vindecare, în această categorie mai intră și înțepăturile. De exemplu, dacă vă înțeapă o albină, aplicați tinctură de arnică pe locul inflamat și veți atenua imediat afecțiunea.

Suferiți de acnee? Poate nu știați, dar arnica este mai eficientă decât orice medicament în tratarea acneei. Cum se aplică? Tamponați întreaga față cu tinctură de arnică. Eficiența acestei tincturi vine de la faptul că înlătură cauzele de producere a acneei (porii înfundați).

Ne uităm în continuare pe lista sa de virtuți și aflăm că arnica are efecte benefice și în tratarea artritei, infecțiilor bacteriene și ameliorează durerile reumatice, dar și durerile musculare întâlnite, mai ales, la sportivi.

Vă cade părul și vreți să îi stimulați creșterea? În acest caz, încercați unguentul de arnică ce vă va revigora circulația sângelui în zona scalpului. Acest unguent poate fi utilizat și pentru a trata bolile ce apar la nivelul sistemului circulator.

Pe lângă calviție, o altă teamă a bărbaților constă în problemele de prostată, ce pot înlăturate din viața lor apelând la tinctura de arnică.

Ajungem acum la infecțiile gingivale și durerile de gât, ce pot afecta ambele sexe. Un remediu eficient în acest caz este o gargară cu tinctură de arnică.

În continuare, descoperim o altă latură a sa, cea de tonic cardiac. Pe lângă faptul că acționează ca o barieră ce împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, arnica este recomandată și persoanelor care suferă de hipertensiune.

În plus, aparatul cardiovascular este protejat de această plantă medicinală prin acțiunea sa de combatere a stărilor de depresie.

Arnica mai are și un efect sedativ și relaxant. Răsfățați-vă cu un masaj, folosind ulei de arnică amestecat cu ulei de lavandă, și insistați pe spate și în zona picioarelor.

În final, nu uitați dacă vă confruntați cu o imunitate scăzută, un remediu eficient pentru întărirea organismului îl găsim în arnică.

Arnica este o plantă versatilă, astfel o putem găsi în cosmetică sub diferite forme, de la gel, unguent, ulei esențial la apă tonică, cremă și loțiune pentru tenul acneic.

Există și contraindicații la administrarea acestei plante medicinale, cum ar fi, de exemplu:

  • arnica nu este indicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează;
  • nu este recomandat sub nici o formă ca arnica să fie administrată copiilor sub 3 ani:
  • produsele din arnică nu sunt destinate pentru pielea din jurul ochilor și gurii.

Arnica acționează pe mai multe paliere în organismul nostru pentru a-i susține activitatea. Este un factor important în ecuația sănătății noastre, însă trebuie corelat cu o alimentație echilibrată, o hidratare intensă și exerciții fizice regulate.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*