Plante medicinale – COADA CALULUI

Organismul nostru este un mecanism complex în care toate organele, țesuturile, celulele sunt interconectate pentru a ne asigura o stare bună de sănătate. Însă, din cauza factorilor externi ce îl asediază constant, corpul nostru are nevoie de sprijin. Noi îl putem ajuta și întări apelând la plante medicinale, cum ar fi coada calului.

coada calului - planta medicinala
Poate unii dintre noi își aduc aminte în copilărie, verile în care culegeam cu bunicii de pe câmpuri plante cum ar fi coada calului, coada șoricelului, sunătoare, cimbru. Și bine făceam, deoarece coada calului oferă multe beneficii corpului nostru.

Ce conține această plantă medicinală numită coada calului?

Pe lângă vitamina C, coada calului este o plantă bogată în mangan, calciu, fier, siliciu, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, urme de ulei volatil, săruri de potasiu. etc.

Ce beneficii ne aduce coada calului?

Hemoroizii și pietrele la rinichi sunt două afecțiuni ce pot fi tratate cu ceaiul de coada calului. În primul caz, această plantă are capacitatea de a a diminua și chiar opri sângerarea cauzată de hemoroizi. Ceaiul de coada calului ajută organismul să elimine mai repede pietrele la rinichi prin aportul său în mărirea cantității de urină.

În plus, coada calului este un aliat de nădejde ce contribuie la tratarea incontinenței urinare nocturne sau infecțiilor vezicii urinare și a tractului urinar.

Răceala, gripa, tusea seacă, dar și congestia nazală și bronșita pot fi tratate eficient utilizând această plantă medicinală – coada calului.

Coada calului luptă împotriva diabetului de tip II, însă tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de două luni.

Nu putem uita rolul pe care această plantă medicinală îl joacă în stimularea activității sistemului nervos și în combaterea episoadelor de pierdere a memoriei.

Dacă suferiți de sângerări ale gingiilor, amigdale inflamate, ulcerații la nivelul gurii, le puteți trata prin gargara cu ceai de coada calului.

Pe lângă acest lucru, coada calului are în componență siliciu, prin intermediul căruia poate ajuta la vindecarea rănilor, arsurilor ușoare, erupțiilor cutanate, dar și leziunile cauzate de soare și acneea.

Schimbăm registrul și ajungem în domeniul de înfrumusețare. Coada calului poate reduce mătreață și stimulează creșterea părului dacă, după șamponare, vă clătiți părul cu ceai de coada calului. O altă opțiune este de a face un amestec din picături de extract sau tinctură de coada calului cu ulei extravirgin de cocos sau de măsline și îl aplicați pe scalp.

Coada calului poate fi administrată sub formă de infuzie, pulbere, decoct, tinctură, compresie cu aburi, băi de șezut, comprese etc.

Știu că v-a atras atenția sintagma băi de șezut, ce înseamnă mai precis acest lucru?

Pentru baia de șezut aveți nevoie de 2 pumni de coada calului într-un vas de 5-6 litri cu apă rece, iar acest amestec rămâne peste noapte la macerat. Următoarea zi, se dă în clocot, se strecoară și se adaugă îa apa pentru baie. Rămâneți în această baie aproximativ 20 de minute, în apa care trebuie să fie puțin peste nivelul rinichilor. Când ieșiți, este recomandat să vă puneți în pat, îmbrăcat bine pentru a transpira din abundență.

Coada calului nu este recomandat persoanelor care suferă de:

  • boli cardiace;
  • afecțiuni hepatice sau renale;
  • sunt însărcinate sau alăptează;
  • au o carență de potasiu în organism;
  • dacă suferiți de alcoolism cronic și consumați coada calului, organismul va pierde cantitatea necesară de vitamina B1 sau tianină.

În plus, dacă urmați o cură de coada calului, aceasta nu trebuie să dureze sub nici o formă mai mult de 6 săptămâni.

Pentru a evita orice pericol de a ne afecta starea de sănătate este recomandat să consultăm un medic înainte de a începe un tratament cu coada calului.

În procesul de menținere al sănătății noastre, putem include plante medicinale, cum a fost în cazul nostru, coada calului, pe lângă alte ingrediente cheie, cum ar fi o alimentație echilibrată și variată, o hidratare intensă și exerciții fizice regulate.

Țineți minte un lucru, dacă avem grijă de sănătatea noastră, ne putem trăi viața așa cum ne-o dorim!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*