Plante medicinale – SALVIE

Cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se aproprie, spune un vechi proverb chinezesc, iar pentru români această plantă era considerată sacră, existând un adevărat ceremonial atunci când era momentul să fie culeasă. Cum să nu apreciem această plantă medicinală, care are și un nume predestinat? Salvia vine de la latinescul salvare, care înseamnă a salva, a vindeca.

plante medicinale-salviePe lângă aprecierea de care s-a bucurat de veacuri de istorie, salvia are în componență și o mulțime de substanțe nutritive pentru noi, de la vitamina A, complexul de vitamina B, vitamina C la minerale esențiale precum calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, zinc etc

După ce am încercat să surprindem originea acestei plante medicinale, a venit momentul să prezentăm beneficiile salviei pentru organismul nostru.

Despre salvie știm că acționează ca un tonic nervos și psihic, ajutând organismul să reziste și să facă față stărilor interminabile de oboseală, surmenajului fizic și mental sau episoadelor încărcate de tensiune nervoasă din viața noastră. Era să uit, în această categorie intră și înlăturarea atacurilor de panică.

Pe lângă suportul oferit sistemului nervos, această plantă medicinală se ocupă și de întărirea sistemului circulator.

Continuăm explorarea hărții noastre anatomice și aflăm că prin salvie se reglează funcțiile digestive și biliare, ajutându-ne, printre altele, să avem o digestie bună sau să scăpăm de senzația de disconfort abdominal.

Salvia este recunoscută pentru acțiunea sa benefică în accelerarea procesului de refacere a țesuturilor, prin care rănile noastre se vindecă mai repede. Rămânem în zonă, pentru a specifica faptul că această plantă medicinală ne tratează eficient și infecțiile, datorită proprietăților antiseptice.

A venit momentul să ne adresăm diabeticilor, care ar trebui să consume ceai de salvie pentru scăderea glicemiei.

Pe lângă acest aspect, salvia ne protejează sănătatea și în alt mod, luptând împotriva acțiunii radicalilor liberi.

Mai departe, vă întrebăm, aveți probleme cu menstruația? Ceaiul de salvie vă poate ajută să restabiliți ciclul menstrual și vă ajută să scăpați de durerile ce apar în această perioadă.

Tot ceaiul de salvie reprezintă un remediu eficace pentru persoanele care vor să slăbească, acționând pe mai multe paliere. Pe lângă accelerarea metabolismului, acest ceai are capacitatea de a crește temperatura din corpul nostru.

Ajungem acum la rolul important pe care îl joacă ceaiul de salvie în asigurarea unei stări bune de sănătate a cavității bucale. Acest tip de ceai poate fi utilizat în tratamentul abceselor și în diferite afecțiuni ce pot apărea la nivelul gingiilor.

Adăugăm aici și un beneficiu estetic al său, acela de albire a danturii.

Mai mult, persoanele care se confruntă cu amigdalite, gingivite, faringite sau afte bucale, pot găsi un aliat în infuzia de salvie cu care se face gargară, de câteva ori pe zi. Rețeta acestei infuzii este de două lingurițe de frunze de salvie la 100 de ml de apă.

Înainte de final trebuie să menționăm că salvia vă poate scuti de momentele jenante.

Aveți probleme cu transpirația? Atunci apelați cu încredere la ceaiul de salvie, care vă poate ajuta să reglementați această situație și să scăpați de mirosurile neplăcute sudoripare.

Dacă nu sunteți pasionați de ceaiuri, puteți apela și la pulbere, tinctură, ulei, decoct, vin și oțet de salvie.

Salvia reprezintă și un condiment des întâlnit în gastronomie, de la marinade pentru carne de porc, vită, pui, pește, vânat, sosuri pentru paste, salate, la garnisirea oricărui preparat din cartofi.

Sănătatea noastră a cunoscut mai bine intențiile salviei, care s-au dovedit a fi benefice și terapeutice, astfel relația lor poate evolua armonios și deveni de lungă durată.

Țineți minte ce au spus anticii și au confirmat specialiștii, salvia vine la pachet cu sănătatea și cu reîntinerirea organismului.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*