Plante medicinale – TRAISTA CIOBANULUI

O stare bună de sănătate poate fi menținută, atât prin eliminarea stresului din viața noastră, cât și printr-un mic imbold oferit de natură. Din lista de plante medicinale de la a la z, ne orientăm astăzi atenția spre o cunoștință veche a noastră, traista ciobanului. Natura așează acest produs al său, (denumit și punga popii, pungulița pastorului, tășculiță) de la câmpie și până la pășuni alpine.

plante medicinale -traista ciobanuluiTraista ciobanului conține pe lângă flavonozide și acizi organici, minerale esențiale, cum sunt calciul, fierul, cuprul și vitamina A, vitamina B2, vitamina C și vitamina K.

Ce beneficii primește organismul nostru de la traista ciobanului?

Pentru persoanele ce suferă de hipertensiune arterială sau aterosclreroză, este indicată o infuzie de traista ciobanului, iar doza recomandată este de două sau trei căni pe zi. Această infuzie se pregătește din o linguriță sau două de pulbere de plantă uscată, peste care adăugați 200 de ml de apă fierbinte. Lăsați totul să se infuzeze pentru aproximativ un sfert de oră și nu uitați să îl strecurați, înainte de a o consuma.

Traista ciobanului a mai primit și porecla de planta sângelui, datorită acțiunii sale hemostatice, ce se manifestă prin restabilirea aportului de sânge și de oxigen la nivelul celulelor și a țesuturilor din zonele afectate. Mai mult, această plantă medicinală ajută organismul să refacă volumul de sânge, ce a fost afectat de diferite hemoragii, și să îl readucă la nivelul normal.

De exemplu, ea tratează hemoragiile uterine, gastrice, urinare și are capacitatea de a le stopa pe cele intestinale și nazale.

Pentru tratarea litiazei renale (pietrelor la rinichi) sau hemoragiilor la nivelul plămânilor sau la stomac este recomandat un decoct de traista ciobanului. Rețeta spune că la 200 de ml de apă se pun patru sau cinci grame de plantă uscată și mărunțită. Acest amestec se fierbe cinci minute în clocot și îl strecurați, după un sfert de oră.

În plus, comprese călduțe de traista ciobanului sunt bine venite pentru a stopa sângerarea abundentă ale unei răni.

O altă arie acoperită terapeutic de traista ciobanului este cea a hemoroizilor.

Dacă vă confruntați cu hemoroizi care sângerează apelați fie la băi de șezut, fie la spălături cu decoct cu această plantă medicinală.

Alt remediu pentru tratarea hemoroizilor interni sau externi, constă într-un macerat din 180 de grame de plantă mărunțită și un litru de vin natural. Acest amestec se lasă la macerat pentru o perioadă de 10 – 12 zile, însă trebuie să aveți grijă să îl agitați în fiecare zi.

În continuare, aflăm că traista ciobanului este atent cu doamnele și domnișoarele și le oferă un adevărat suport în perioada de menstruație. Pe lângă aportul său semnificativ în reglarea ciclului menstrual, ea ameliorează acțiunea dismenoreei (menstruația însoțită de dureri).

Mai mult, dacă vă confruntați cu o sângerare abundentă în această perioadă sau cu spasme menstruale, beți două sau trei căni pe zi de ceai de traista ciobanului.

Traista ciobanului are o întrebuințare terapeutică și pentru femeile însărcinate. În perioada de alăptare, sânii voștri pot deveni dureroși și inflamați. Pentru alinarea lor, așezați frunze de traista ciobanului, ce au fost înmuiate în prealabil, în apă fierbinte.

Urmăm acum cursul firesc al vieții.

În perioadele de premenopauza și menopauză, femeile pot fi ajutate de ceaiul de traista ciobanului, datorită efectelor sale terapeutice asupra hormonilor. Doza recomandată de medicii naturiști este trei sau patru căni pe zi, timp de o lună.

Traista ciobanului poate fi utilizată sub formă de ceai, comprese, decoct, infuzii, cataplasmă, băi de șezut și vin medicinal.

Există și contraindicații la administrarea traistei ciobanului:

  • nu este indicată în timpul sarcinii şi alăptării;
  • nu se recomandă persoanelor care suferă de afecţiuni tiroidiene sau cardio-vasculare;
  • tinctura de traista ciobanului nu trebuie administrată în același timp cu anticoagulante, anticoncepționale sau produce pe bază de cortizon.

Astăzi, am mai bifat o reprezentantă importantă din dicționarul de plante medicinale. Ne-a făcut plăcere să aflăm povestea din spatele traistei ciobanului și să scoatem în evidență beneficiile sale asupra organismului nostru, și trebuie să recunoașteți că nu sunt puține!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*