Varza

Făcând parte din familia cruciferelor, varza este o legumă extrem de apreciată de foarte multă lume. Pe lângă gustul deosebit pe care ni-l oferă în reţete delicioase, varza are o mulţime de alte proprietăţi. În primul rând este o legumă cu un foarte mic raport caloric, respectiv 25 de calorii pe 100 grame, în stare crudă. De aceea este leguma foarte des folosită în cure de slăbire şi în diete ce au ca scop final pierdere în greutate şi detoxifierea.

Consumul de varză albă şi roşie este benefic pentru ameliorarea anumitor afecţiuni şi pentru preîntâmpinarea acestora.

Varza are în compoziţie fibre, vitamine (A, B, C, K), antioxidanţi, betacaroten, fitonutrienţi, acid folic, acid lactic, fosfor, potasiu, magneziu şi este un foarte puternic antiinflamator natural.

Antioxidanţii din varză au proprietatea de a neutraliza radicalii liberi din organism, previn depunerile de colesterol pe vasele de sânge şi au un efect benefic asupra sănătăţii pielii.

Varza poate fi folosită cu mare succes în tratarea problemelor legate de tranzitul intestinal, fiind bogată în fibre.

Nivelul sistemului imunitar este mult ridicat prin consumul de varză, fiind bogată în vitamina C. De asemenea poate fi consumată pentru tratarea răcelilor şi afecţiunilor căilor respiratorii. Pneumonia, astmul, bronşita pot fi tratate prin aplicarea frunzelor de varză pe torace sau prin consumarea sucului de varză.

Femeile însărcinate pot consuma cu plăcere şi fără nicio teamă varză crudă, deoarece aceasta aduce un aport semnificativ de acid folic, răspunzător pentru anularea riscului ca nou născutul să se poată naşte cu malformaţii congenitale.

Printr-un consum constant de varză, aportul de betacaroten adus organismului creşte simţitor, protejând astfel ochii, prin prevenirea problemelor legate de vedere.

varza

Fiind un puternic antiinflamator, varza reduce durerile articulare, poate atenua efectele unei entorse, ajută în tratarea romatismului şi gutei.  Simplul fapt de a aplica frunze de varză pe suprafaţa avariată pentru câteva ore, este suficient pentru a simţi o îmbunătăţire. Rănile, muşcăturile, zgărieturile, sau o piele crăpată, pot fi tratate cu cataplasme din frunze de varză. Un ten acneic poate fi ameliorat prin aplicarea câtorva frunze zdrobite puţin şi ţinute astfel măcar 30 de minute.

Clorofila din varză, favorizează producerea de hemoglobină în sânge, producându-se astfel oxigenarea.

Consumul de varză are un efect revitalizant, fiind indicat şi în tratarea anemiilor şi oboselii puternice.

Cei cu probleme legate de diabet pot consuma varză, deoarece aceasta contribuie la reglarea nivelului glicemiei.

Consumată ca atare  sau sub formă de suc, varza poate constitui un bun tratament pentru boli precum ulcerul sau gastrita, pentru eliminarea paraziţilor intestinali sau pentru combaterea rahitismului.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*