4 recomandări pentru fermierii începători

Dacă ai decis să începi o afacere în domeniul agricol, îți putem spune de la bun început că ai făcut o alegere inspirată, întrucât agricultura a devenit un sector foarte profitabil. Pentru ca inițiativa ta să aibă și succes, ai nevoie de un bagaj solid de cunoștințe, dar și de sfaturile unor persoane cu experiență în domeniul în care vrei să activezi.  De acest ultim aspect ne-am ocupat noi, stând de vorbă cu câțiva fermieri cu ștate vechi care ne-au împărtășit câteva sfaturi pentru cei care vor să le calce pe urme.

Nu intra în competiție directă cu marii producători

Există anumite sectoare în agricultură, dominate de producători importanți care domină piața și în fața cărora, un fermier aflat la început de drum, nu are nicio șansă de reușită. Așadar, nu te aventura din start într-un domeniu în care astfel de producători dețin monopolul, pentru că inițiativa ta va fi sortită eșecului, intrând în competiție directă cu aceștia.

Studiază atent piața pentru a descoperi anumite domenii de nișă în care concurența nu este atât de puternică, având astfel șansa să te dezvolți. Spre exemplu, vei avea șanse mai mari de reușită cu o cultură de soia, mazăre sau sfecla de zahăr, decât cu una de grâu sau porumb. E drept că România se numără printre cei mai importanți producători de cereale pe plan mondial, însă acest sector al culturilor mari este dominat de companii puternice, care dețin majoritatea terenurilor cultivate.

 

Folosește produse de calitate

Nu încerca să faci economii achiziționând produse de calitate mai slabă, pentru că în final vei pierde mai mult decât ai economisit. Pentru a putea spera la o recoltă bogată, trebuie să investești în produse de calitate, începând de la materialul săditor și continuând cu îngrășămintele și soluțiile pentru tratamentele fitosanitare. La fel de importante sunt uneltele de calitate precum și utilajele agricole performante.

Chiar dacă va trebui să investești sume importante în produse de calitate, investiția se va amortiza și va începe să genereze profit.

 

Aplică pentru obținerea de subvenții

Agricultura este sectorul cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene atrase de România, majoritatea sumelor reprezentând finanțări nerambursabile oferite fermierilor sub formă de subvenții și alte scheme de sprijin. Există subvenții acordate tinerilor fermieri, subvenții acordate la hectar pentru diferite culturi, subvenții pentru crescătorii de animale, precum și numeroase programe de finanțare  pentru care poți depune proiecte.

Pe lângă fondurile europene, agricultorii mai pot beneficia și de fonduri guvernamentale, iar aceste forme de sprijin reprezintă cele mai importante surse de finanțare în domeniul agricol.

Așadar, interesează-te care sunt schemele de sprijin pentru care ești eligibil și nu întârzia să depui documentele necesare pentru obținerea de subvenții. De asemenea, poți depune diferite proiecte pentru a obține finanțări în vederea unor investiții, cum ar fi achiziția de utilaje,  construcția de silozuri sau dezvoltarea unor capacități de producție. Subvențiile sunt nerambursabile, așa că nu va trebui să returnezi banii primiți, iar în cazul finanțărilor de proiect,  contribuția beneficiarului este într-un procent nesemnificativ.

 

Nu te limita la un singur tip de cultură

Rotația culturilor este o regulă de care orice fermier experimentat ține seama, întrucât constituie o metodă eficientă de a combate bolile, dăunătorii și buruienile. Aceasta constă în înființarea a două sau mai multe culturi diferite pe aceeași suprafață de teren, în sezoane diferite. Se recomandă înființarea de culturi de plante din familii diferite, astfel încât ouăle insectelor, sporii ciupercilor și semințele buruienilor rămase în sol de la cultura anterioară să nu se poată dezvolta. Explicația stă în faptul că fiecare familie de plante este afectată de anumiți dăunători și agenți patogeni, iar dacă vei alterna culturile, vei împiedica înmulțirea și dezvoltarea acestora.

 

Încheiem cu speranța că aceste sfaturi îți vor fi de folos, iar primele rezultate bune nu vor întârzia să apară.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/D_VjFp1ds1Y


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*