Coenzima Q10 – ce este, rol, beneficii, contraindicații

Coenzima Q10 este prezentă în toate celulele din organism și are un rol deosebit în menținerea sănătății acestuia. Asemănătoare vitaminelor solubile, este factorul principal pentru producerea de energie în corp. Printre beneficiile coenzimei Q10 se regăsesc protejarea sistemului imunitar, susținerea aparatului cardiovascular sau efectele anti-aging. Deoarece contribuie la evitarea îmbătrânirii premature, ameliorează aspectul ridurilor și protejează pielea împotriva razelor UV, coenzima Q10 este intens utilizată în dermatologie și industria cosmetică. Descoperă mai jos cum acționează acest nutrient în organism și care sunt beneficiile sale.

Ce este coenzima Q10?

Cunoscută și ca ubiquinona-10, această coenzimă este un antioxidant natural extrem de puternic. Are o acțiune similară cu cea a vitaminelor, respectiv hrănește celulele și le oferă energie, ajutând organismul să funcționeze în mod corect. Se găsește în corp în special în inimă, ficat, pancreas și rinichi, însă pe măsură ce înaintăm în vârstă coenzima Q10 scade progresiv, în special după 30 de ani, când organismul nu o mai produce. Această substanță liposolubilă a fost introdusă în Japonia din 1974 pentru a trata insuficiența cardiacă. Este prezentă în cantități foarte mici în alimente, mai ales cele de proveniență oceanică sau marină, dar a fost sintetizată în laborator de către cercetătorii japonezi, astăzi fiind comercializată în lumea întreagă.

Ce rol are coenzima Q10?

Acest compus este implicat în numeroase reacții biochimice esențiale, fiind utilizat de celulele din organism pentru dezvoltare, multiplicare și menținere. Rolul său principal constă în producerea de energie la nivelul celulelor și acționarea ca antioxidant prin aducerea radicalilor liberi la starea de inactivitate. Ca să producă energie, mitocondriile au nevoie de această coenzimă ce e considerată o adevărată scânteie care pornește și menține activitatea principalelor motoare din organism. Dacă există un deficit al substanței, celulele suferă scăderi puternice de energie, iar organele din corp nu mai pot funcționa cum trebuie.

Coenzima Q10 protejează celulele de procesul natural de îmbătrânire, combate efectul radicalilor liberi, ajută la absorbția vitaminelor C și E și a altor nutrienți importanți. Există zece tipuri de coenzime Q, însă numai coenzima Q10 se găsește în structura celulelor umane.

Ce beneficii are coenzima Q10?

Acest antioxidant combate efectul radicalilor liberi asupra pielii și are efect anti-aging. Pielea este cel mai extins organ al corpului, de aceea coenzima Q10 este recunoscută pentru beneficiile sale dermatologice și acțiunea anti-îmbătrânire prematură. Aplicarea substanței direct pe piele reduce efectele radicalilor liberi, care distrug elasticitatea, fermitatea și sănătatea dermei.

Studiile au demonstrat că această coenzimă Q10 poate preveni și ameliora afecțiuni ale sistemului cardiac, precum cardiopatie, angină pectorală, insuficiență cardiacă sau arterioscleroză. Molecula sprijină funcțiile inimii și scade incidența aritmiilor, în cazul recuperării după o intervenție chirurgicală. Coenzima Q10 contribuie la diminuarea hipertensiunii arteriale, ameliorează nivelul zahărului din sânge și diminuează colesterolul. Poate reduce frecvența apariției migrenelor, ameliorează simptomele asociate cu boala Parkinson și ajută la vindecarea mai rapidă a gingiilor.

Coenzima Q10 întărește sistemul imunitar prin creșterea nivelului de energie, menține un pH echilibrat la nivelul celulelor, favorizează slăbirea ponderală și încetinește degenerarea funcțiilor cognitive.

Contraindicații coenzima Q10

Organismul produce cantitatea necesară de coenzimă Q10 până la vârsta de 30 de ani, când atinge nivelul maxim. După aceea, este necesară suplimentarea din exterior pentru a stimula producția proprie și a ridica nivelul de Q10 din organism. Efectele secundare ale acestei substanțe sunt extrem de rare, însă poate include stări de greață în cazul unei doze prea mari, erupții cutanate, iritabilitate, migrene, dureri abdominale, insomnie sau fotosensibilitate.

În ceea ce privește sarcina și alăptarea, nu se cunosc încă efecte secundare asupra femeilor aflate în această situație, de aceea ce;l mai sigur ar fi ca administrarea sa să fie permisă numai la indicațiile medicului care urmărește sarcina. Coenzima Q10 poate crește riscul de formare a cheagurilor, reducând din efectul medicamentelor anticoagulante. De asemenea, beneficiile sale asupra corpului pot fi limitate de medicația hipoglicemiantă și hipocolesterolemiantă.

 Așadar, coenzima Q10 are numeroase beneficii asupra organismului, însă nivelul acestui oxidant scade odată cu înaintarea în vârstă. Aportul acestui antioxidant este esențial pentru corp și întregul sistem imunitar, de aceea este indicată suplimentarea în funcție de nevoile specifice  și indicațiile medicului.

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations/dna-biology-science-dna-helix-163710/


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*