Eczemele – de la stânjeneală la durere

”Eczemele ne pot face să ne simțim extrem de stânjeniți, funcție de locul apariției lor, dar asta nu e nimic în comparație cu durerea sau usturimea resimțite. De obicei eczemele se manifestă ca leziuni eritemato-veziculoase, pruriginoase, de natură alergică, au un aspect roșiatic, inflamat, generează mâncărimi și uneori sunt acoperite de vezicule. Secrețiile se pot infecta și/sau descuama, așa că este ușor de înțeles de ce eczemele sunt o pacoste atunci când apar! – descrie dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu acest proces.

Care sunt cauzele care determină apariția eczemelor?

Pot fi cauze ereditare, dar de cele mai multe ori factorii sunt în imediata noastră apropiere sau în unele dintre comportamentele noastre.

De exemplu, în cazul eczemei de contact, cauza poate fi folosirea unui  detergent agresiv, impregnat cu substanţe chimice dăunătoare. De fapt, mulți oameni au experimentat acest lucru și au observat cu siguranță că îmbrăcămintea le-a provocat eczeme de contact. De la blănuri până la lână vopsită, nailon, elastic, și enumerarea poate continua. O altă cauză constă în folosirea unor medicamente de genul antibioticelor sau sulfamidelor.

Ce e de făcut?

În primul rând, să urmăm câteva sfaturi practice:

 • folosirea de îmbrăcăminte şi lenjerie de pat din bumbac;
 • evitarea pernelor umplute cu pene;
 • aerisirea casei zilnic, chiar și iarna, indiferent cât de scăzute sunt temperaturile;
 • evitarea supraîncălzirii camerelor şi a transpiraţiei;
 • animalele de companie să nu se afle în apropierea copilului cu eczemă;
 • în şcoală sau alte comunităţi folosiţi o soluţie de spălare proprie.

Intervenţia trebuie orientată asupra organului bolnav, pentru a-l dezintoxica şi a trata afecţiunea de fond care, de obicei, este hepato-biliară – dischinezie biliară, hepatită cronică, intestinală – colită cronică, parazitară, neurogenoendocrină. Trebuie depistate şi tratate eventualele focare infecţioase existente care pot fi dentare, faringiene, rinosinuzale, bronşice, biliare, intestinale, urinare.

Cum ne ajută fitoterapia?

Fitoterapia se bazează pe administrarea internă a plantelor cu acţiune depurativă şi a aplicaţiilor externe cu preparate ce manifestă acţiuni antiinflamatoare şi de calmare a pruritului.

Gălbenelele sunt indicate în afecţiunile pielii. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă uscată sau patru pliculeţe de plantă. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se adaugă câteva picături de lămâie. Când infuzia este caldă, la temperatura corpului, se spală zona afectată, căreia i-a căzut coaja,  fără a se şterge.

Și cura de sucuri ajută în eczeme și din gama largă a sucurilor ce se pot consuma pentru a detoxifia, hrăni și curăța corpul, le recomand pe urmatoarele trei:

 • morcov + sfeclă + spanac;
 • morcov + ţelină + spanac.
 • morcov+sfeclă+castravete

Ca remedii naturale pentru tratamentul eczemelor, recomand din portofoliul HOFIGAL:

 • Depurin comprimate, conţine extract de cătină, rădăcină de lemn dulce, trei fraţi pătaţi, rădăcină de brusture, păpădie şi are acţiune depurativă;
 • Redigest capsule, comprimate masticabile, care are efect detoxifiant, antiinflamator şi antiseptic la nivelul tubului digestiv;
 • Armuhep capsule, conţine pulbere din fructe de armurariu;
 • Urzica capsule, are efect depurativ, antialergic, antiinflamator şi este benefică în combinaţie cu păpădia, coada şoricelului, trei fraţi pătaţi şi gălbenele sub formă de ceai;
 • Gemoderivatul din muguri de nuc are acţiune antiseptică, antiinflamatoare, imunomodulatoare;
 • Gemoderivatul din mlădiţe de măceş este tonic general, antialergic şi vitaminizant.

Extern se recomandă în asociere cu alte produse, de exemplu unguent cu propolis, conţinând 10% extract de propolis, ceară, lanolină şi vaselină. Se mai poate utiliza şi o cremă ce conţine echinaceea: în tratamentul local al plăgilor care se vindecă greu, în eczeme. Se aplică de 2-3 ori/zi. Igiena personală riguroasă și respectarea condițiilor generale de igienă menționate mai sus, sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a evita acest tip de problemă medicală” – conchide specialistul.

Articol preluat de pe aquiahora.ro


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*