AFECȚIUNI TRATATE CU PLANTE MEDICINALE

Plantele medicinale sunt utilizate în mod obișnuit în medicina tradițională pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor și a bolilor și sunt în general considerate resurse de sănătate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că până la 80% din populația lumii depinde de medicina tradițională pentru nevoile lor primare de sănătate. Medicamentele din plante sunt substanțe derivate din plante, care sunt utilizate pentru tratarea bolilor în cadrul practicilor de vindecare locale sau regionale. Aceste produse sunt amestecuri complexe de substanțe organice care pot proveni din orice parte brută sau prelucrată a unei plante.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale

Medicamentul din plante își are rădăcinile în toate culturile din întreaga lume. Există multe sisteme de medicină tradițională, iar filozofia și practicile fiecăruia sunt influențate de condițiile sociale, mediul și locația geografică, însă toate aceste sisteme sunt de acord asupra unei abordări holistice a vieții. Plantele conțin multe ingrediente care sunt folosite pentru tratarea bolilor și ameliorarea simptomelor. Medicamentul pe bază de plante, numit și medicina botanică, folosește semințele, fructele, rădăcinile, frunzele, coaja și florile plantei pentru scopuri medicinale. Proprietățile biologice ale acestor plante au efecte benefice. Și alți factori sunt responsabili pentru beneficiile lor, de asemenea, cum ar fi tipul de mediu în care a crescut planta, modul în care a fost recoltată și modul în care a fost procesată. Planta este fie vândută în stare brută, fie ca extracte, unde este macerată cu apă, alcool sau alți solvenți pentru a se extrage o parte din substanțele ei chimice.

Beneficiile medicamentelor din plante:

Medicină mai convenabilă decât convențională
Știința medicală modernă are cu siguranță un preț ridicat, iar produsele farmaceutice nu fac excepție. Unul dintre motivele pentru care medicina pe bază de plante devine din ce în ce mai populară este că oamenii pur și simplu nu își pot permite să plătească pentru medicamentele lor lună după lună. Produsele pe bază de plante sunt mai accesibile decât medicamentele.

Mai ușor de obținut decât medicamentele cu prescripție
Produsele din plante, cum ar fi extracte din plante, uleiuri esențiale și ceaiuri din plante, sunt disponibile în cele mai multe produse alimentare de sănătate și chiar în magazinele de băcănie, astfel încât să nu trebuiască să vedeți un medic pentru a obține rețete înainte de a le achiziționa. Acest lucru face cu siguranță mai ușoară obținerea de produse pe bază de plante și evitarea costurilor suplimentare de îngrijire a sănătății. Plantele medicinale sunt clasificate ca suplimente alimentare, astfel încât acestea pot fi produse, vândute și comercializate fără a trece prin FDA. Deși acest lucru facilitează achiziționarea și utilizarea acestor produse benefice, este de datoria noastră ca și consumatori să alegem printre concurenți. Asigurați-vă că citiți cu atenție ingredientele și etichetele înainte de a utiliza orice supliment pe bază de plante. Achiziția de la o companie de renume și de încredere care verifică produsul este mult mai indicată.

Proprietăți benefice, vindecătoare
Plantele medicinale sunt folosite pentru tratamentul afecțiunilor cronice și acute și a diferitelor afecțiuni, inclusiv probleme majore de sănătate precum bolile cardiovasculare, problemele de prostată, depresia, inflamația și sistemul imunitar slăbit. De fapt, din cele 177 de medicamente aprobate în întreaga lume pentru tratamentul cancerului, mai mult de 70% se bazează pe produse naturale sau pe imitări chimice ale produselor naturale.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale

Medicina a evoluat foarte mult, iar descoperirile din ultima perioadă au demonstrat că există multe afecțiuni tratate cu plante medicinale. Plantele tratează și vindecă afecțiuni, ajutând la îmbunătățirea funcțiilor organismului. Cu toate acestea, dacă problema de sănătate este gravă și persistentă, este recomandat consultul unui specialist.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale - Bolile pielii sunt printre afecțiunile tratate cu plante medicinale

Pielea este un organ care asigură contactul cu mediul și protejează corpul uman de factori externi nefavorabili. Inflamația pielii afectează în mod nefavorabil și psihicul, a cărui stare este importantă în timpul tratamentului bolilor cronice ale pielii. Utilizarea plantelor în tratamentul bolilor inflamatorii ale pielii rezultă din influența acestora asupra diferitelor etape ale inflamației. Printre cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii se regăsesc: psoriazis, ulcerul de piele, arsurile solare, leucoderma, erupții cutanate, acnee, eczeme, piciorul atletului, scabie, bătături, varicele și herpes. Cauzele acestor afecețiuni pot fi multiple , însă printre cele mai întâlnite cauze se numără dereglări hormonale, infecții, deficit nutruțional, nervozitate și stres.

Metodele prin care aceste afecțiuni sunt tratate cu plante medicinale:

Uleiul de măsline, lemnul de santal, turmenicul și mirea de albine sunt utilizate epentru tratarea iritațiilor pielii sau tratarea exfolierii pielii.
Când se observă o iritație la nivelul pielii, în locul respectiv sunt aplicate comprese calde sau reci
În funcție de afecțiunea suferită, se va aplica un amestec din gel de aloe vera, ulei de ficat de cod, ulei din germeni de grâu și zeama obținută de la o lime.
Uleiul de cocos și zeama unei lime sunt recomandate în cazuș afecțiunilor pielii cauzate de infecții.
Mușețelul, coaja de stejar, pelinul negru, mărarul, oregano sunt recomandate în cazul afecțiunilor ce produc inflamații la nivelul pielii.
Pentru bătături se recomandă masarea zilnică, de 3-4 ori pe zi, cu sucul obținut de la 3-4 smochine verzi.
În cazul unei pieli grase se recomandă aplicarea pe zona afectată a pastei obținute din strivirea a câtorva căpșuni.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale - Bolile digestive sunt și ele afecțiuni tratate cu plante medicinale

Stomacul, intestinul subțire și intestinul gros sau colonul sunt cele mai expuse organe ale aparatului digestiv. Indigestia este cea mai întâlnită afecțiune a aparatului digestiv. Pentru tratarea afecțiunilor digestive se pot folosi următoarele remedii naturiste:

Lămâia este folosită pentru eliminarea substanțelor nocive. Se poate bea un pahar de apă amestecată cu sucul de la o lămâie și puțin bicarbonat de sodiu.
Ghimbirul are un rol esențial în indigestie deoarece stimulează secreția de sucuri digestive, ceea ce face ca alimentele să fie descompuse mai ușor în stomac. Pentru o digestie bună este recomandată consumarea unui pahar cu suc de ghimbir diluat în puțină apă caldă la care adăugăm o linguriță de miere.
Aloe vera tratea indigestia, dar și arsurile stomacale, aciditatea și constipația. Este recomandată consumarea unei linguri de suc de aloe vera dimineața și seara.
Menta combate aciditatea. În acest caz este recomandat ceaiul de mentă.
Mierea are și ea un important rol în indigestie și este recomandat consumul unui amestec obținut din miere și suc de lămâie.
Ananasul ajută la prevenirea tulburărilor digestive prin consumul unei jumătăți de pahar de suc natural de ananas.
Scorțișoara ajută la reducerea acidității. Se recomandă o lingură de scorțisoră amestecată cu un pahar cu apă după fiecare masă.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale - Bolile cardiovasculare sunt și ele pe lista afecțiunilor care sunt tratate cu plante medicinale

Inima este motorul vieții și trebuie să ne îngrijim de buna sa funcționare, iar plantele medicinale ne sunt de ajutor în tratarea afecțiuniilor inimii, cu precădere plantele care au proprietăți vasodilatatoare la nivel coronarian şi periferic, antispastice şi calmante. Afecțiunile tratate cu plante medicinale:

·         Angina pectorală, insuficiența cardiacă, rărirea ritmului cardiac se tratează cu ajutorul plantelor degeţelul lânos și degețelul roșu.

·         Pentru nevroza cardiacă, hipertensiunea arterială, tahicardia și reglarea bătăilor inimii este folosită planta talpa gâștei.

·         Arteroscleroza, zgomot în urechi, insuficiență cardiacă cu endeme sunt afecțiuni tratate cu anghinarea.

·         Palpitațiile, fibrilațiile, miocardita, cardiopatia ischemică sunt tratate cu păducel.

·         Consumul portocalelor duce la îmbunătățirea funcționării vaselor sangvine.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale - Bolile respiratorii trate cu plante medicinale

Din lista bolilor respiratorii cele mai întâlnite amintim: astmul, boala pulmonară obstructivă cronică , emfizemul, tuberculoza, gripa, hipertensiunea pulmonară, și cancerul pulmonar. Metode naturiste pentru tratarea bolilor respiratorii:

Un pahar cu apă caldă amestecată cu zeamă de lime și miere de albine este foarte bună pentru tratarea unor afecțiuni respiratorii.
Se recomandă aplicarea la nivelul pieptului a unui amestec din ½ ceașcă de ulei de cocos cald și 1 linguriță de camfor.
Infuziile de nalbă, coada-șoricelului, sunătoare, semințe de chimen dulce și eucalipt sunt remedii eficiente pentru tratarea afecțiunilor respiratorii.
Amestecul din miere de albine și sucul de ghimbir reduce disconfortul creat de bolile respiratorii.

Afecțiuni tratate cu plante medicinale - Bolile ginecologice – afecțiune tratată cu plante medicinale

Candidoza, trichomoniaza, tulburarile menstruale sunt puține dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Fiind o zonă sensibilă, se recomandă tratament de scurtă durată și de cele mai multe ori sub supravegherea unui medic. Printre plantele cele mai bune pentru tratarea afecțiunilor ginecologice se regăsesc:

Salvia pentru reducerea sângerării, a durerilor menstruale, tratarea infecțiilor gonococice și candida.
Coada-șoricelului este un bun cicatrizant, antiseptic și antiinflamator.
Gălbenele ajută la durerile menstruale, la reglarea ciclului și la infecțiile urinare.
Crețișoara denumită și floarea femeii, este folosită pentru ameliorarea fibroamelor uterine și a chisturilor ovariene, dar și pentru reducerea riscului de avort.
Sunătoarea, merișorul și zmeurul sunt folosite pentru tratarea insuficienței ovariene.
Aloe Vera și melisa sunt folosite pentru tratarea herpesului genital.
Boli precum bolile de plămâni, bolile autoimune, bolile ginecologice, bolile cardiovasculare, bolile pielii, etc., sunt afecțiuni tratare cu plante medicinale. Cu toate acestea, se recomandă și consultarea unui specialist în domeniu deoarece tratând o afecțiune trebuie să ave, grijă să nu ne îmbolnăvim de altceva.

Cum putem avea grijă de sănătatea sistemului digestiv fără să apelăm la medicamente

Cum putem avea grijă de sănătatea sistemului digestiv fără să apelăm la medicamente?

Îmbunătățirea sănătății sistemului nostru digestiv se rezumă la dezvoltarea unor obiceiuri care susțin intestinul. De exemplu, mesele bogate în grăsimi încetinesc digestia și pot duce la arsuri la stomac, la balonare și la constipație. Ceea ce putem face este să optăm pentru mese bogate în proteine de înaltă calitate, să […] mai mult »

Remedii naturale pentru căderea părului, scalp uscat și mătreață

Îngrijirea scalpului și combaterea celor mai frecvente probleme cu care se confruntă părul, cum ar fi mătreața și căderea excesivă, presupune, întâi de toate, refacerea echilibrului. Produsele pline cu substanțe chimice pe care le folosim la duș, spălarea frecventă a părului, uscarea excesivă, starea generală de sănătate compromisă și expunerea […] mai mult »