FUNCȚII PLANTE MEDICINALE

Plantele medicinale joacă roluri vitale în prevenirea bolilor, iar promovarea și utilizarea lor se încadrează în toate strategiile de prevenire existente. Plantele medicinale pot fi definite ca acele plante care sunt utilizate în mod obișnuit în tratarea și prevenirea afecțiunilor și bolilor specifice și care sunt în general considerate a fi nocive pentru oameni. Cu toate acestea, trebuie depuse eforturi conștiente pentru identificarea, recunoașterea și poziționarea adecvată a plantelor medicinale în conceperea și implementarea unor  strategii de combatere a unor boli.

Ce este o plantă medicinală?

O plantă medicinală este orice plantă care, în unul sau mai multe dintre organele sale, conține substanțe care pot fi utilizate în scopuri terapeutice sau care sunt precursori pentru sinteza medicamentelor utile. Această descriere face posibilă distincția între plantele medicinale ale căror proprietăți terapeutice și constituenții au fost stabilite științific și plantele care sunt considerate medicamente, dar care nu au fost încă supuse unui studiu științific aprofundat.

Un număr de plante au fost folosite în medicina tradițională timp de mulți ani. Termenul "medicamente brute de origine naturală sau biologică" este utilizat de farmaciști și farmacologi pentru a descrie plante întregi sau părți de plante care au proprietăți medicinale.

Planta este o sursă importantă de medicină și joacă un rol cheie în sănătatea lumii. Plantele medicinale au fost cunoscute a fi o importantă sursă potențială terapeutică sau de medicamente curative. Utilizarea plantelor medicinale a dobândit un rol major în sistemul de sănătate din întreaga lume. Acesta implică utilizarea plantelor medicinale nu numai pentru tratarea bolilor, ci și ca potențial material pentru menținerea sănătății și a condițiilor bune de viață. Multe țări din lume, adică două treimi din populația lumii, depind de medicina pe bază de plante pentru asistența medicală primară. Motivele pentru aceasta se datorează faptului că acestea au o acceptare culturală mai bună, o mai bună compatibilitate și adaptabilitate față de corpul uman și prezintă efecte secundare mai mici. Majoritatea medicamentelor utilizate conțin extracte de plante. Unele conțin ingrediente active (componente sau substanțe bioactive) obținute din plante. Unele dintre medicamentele considerate a fi obținute din plante sunt aspirina, atropina, arhinina, colchicina, digoxina, efedrina, morfina, fizostigmina, pilocarpina, chinina, chinidina, rezerpina, taxolul, tubocurarina, vincristina și vinblastina.

Funcții plante medicinale

Plantele medicinale au multe caracteristici atunci când sunt utilizate ca tratament, după cum urmează:

• Medicina sinergică - ingredientele plantelor interacționează simultan, astfel încât utilizările lor pot să le completeze sau să le deterioreze sau să-și neutralizeze posibilele efecte negative.

• Sprijinirea medicamentelor oficiale - În tratamentul cazurilor complexe cum ar fi bolile de cancer, componentele plantelor s-au dovedit a fi foarte eficiente.

• Medicină preventivă – S-a demonstrat că anumite componențe ale plantelor se caracterizează prin capacitatea lor de a preveni apariția unor boli. Acest lucru va ajuta la reducerea utilizării remediilor chimice care vor fi utilizate atunci când boala este deja prezentă, adică va reduce efectul secundar al tratamentului sintetic.

Proprietăți importante ale plantelor medicinale

Utilizarea plantelor pentru tratarea bolilor este la fel de veche ca și specia umană. Observațiile populare privind utilizarea și eficacitatea plantelor medicinale contribuie semnificativ la dezvăluirea proprietăților lor terapeutice, astfel încât acestea să fie prescrise frecvent, chiar dacă elementele chimice ale acestora nu sunt întotdeauna complet cunoscute. Eficacitatea terapeutică a unei plante medicinale se datorează prezenței unor componente bioactive. Aceste componente bioactive sunt constatate utilizând screening fitochimic, cum ar fi testele fitochimice și cromatografia în strat subțire.

Funcții plante medicinale diferă de tipul acestora, fiecare plantă acționând diferit și având proprietăți diferite. Fie că le folosim sub formă de ceai, unguent, pastile sau alte forme, funcții plante medicinale sunt cu precădere benefice, neavând efecte secundare.

Așadar, pentru a determina funcții plante medicinale, este important să cunoaștem ce putem trata cu fiecare plantă în parte. Așadar:

Pentru piele, ameliorarea durerii, îmbunătățirea circulației sângelui și funcționarea ca aromoterapie putem folosi cu ușurință lavanda fiind cea mai populară floare cu proprietăți medicinale.
Pentru diabet zaharat, inflamație, cancer, prevenirea Alzheimer-ului se poate folosi tumericul.
Pentru tratarea problemelor hepatice, păpădia s-a dovedit a avea funcții benefice. Tonicul obținut din extractul de păpădie ar putea acționa ca detoxifiere pentru ficatul uman pentru a-și îmbunătăți funcția și a elimina toate proprietățile dăunătoare.
Printre funcții plante medicinale se regăsește și tratarea anxietății, nervozității și  a tensiunii.
Plantele medicinale mai pot fi utilizate și ca stimulent al inimii.
Pentru tuse și răceli este recomandat trifoiul roșu. De asemenea, trifoiul roșu a ar putea acționa ca agent de curățare și detoxifiere naturală a sângelui.
Pentru ameliorarea migrenelor și a durerilor de cap poate fi utilizată Spilcuța. Proprietățile antiinflamatorii găsite în spilcuță sunt considerate a fi eficiente pentru a trata artrita și reumatismul. Ar putea fi folosită și ca prim ajutor pentru vânătăi.
Tot pentru durerile de cap, dar și pentru durerile musculare se poate folosi viola odorata sau toporașii mov.
Pentru tratarea unei zone unde există o mușcătură de insectă, se poate folosi calendula. Frecarea zonei respective cu această plantă va calma durerea și va reduce o posibilă umflare a zonei.
Pentru  combaterea stresului, pentru tratarea colicilor la copii și pentru tulburările de stomac, mușețelul este mereu o buna opțiune datorită proprietăților sale puternice.
Printre funcții plante medicinale întâlnim și funcțiile antibacteriene și antivirale care ajută la un bun sistem imunitar. Echinaceea are proprietăți excelențe în menținerea unui sistem imunitar sănătos, dar, combinată cu aloe vera poate ajuta la tratarea arsurilor solare.
Ca și funcții ale palntelor medicinale mai întâlnim funțiile antibatcteriene și antifungice care se datorează utilizării arborelui de ceai.
Plantele au și proprietăți antioxidante puternice, iar unele și-au dovedit eficiența anti-cancer. Printre acestea se regăsește și ciulinul care mai este eficient și pentru ficat.
Pentru sistemul digestiv, dar și pentru ficat, brusturele este benefic. Și este folosit nu doar pentru aceste probleme, ci are o importantă funcție și în tratarea hipertensiunii arteriale.
Ca parte a terapiei de anxietate pentru pacienții cu probleme de stres emoțional, este folosită valeriana care are proprietăți sedative puternice.
Nalba mare  este un expectorant excelent și este utilizat în mod tradițional ca remediu pentru a trata tusea și durerea gâtului, în timp ce proprietățile sale antibacteriene pot preveni infecțiile ulterioare cauzate de factorii bacterieni.
Pentru insomnii, stãri de anxietate, stãri de stres, stãri de iritabilitate nervoasã, gastrite, colite, nevralgii, atsm se poate folosi floarea-pasiunii.
Pentru îmbunătățirea digestiei, probleme respiratorii și musculare, un remediu eficient și ușor accesibil este rozmarinul.
Considerată a fi cea mai versatilă plantă de vindecare, aloe vera îmbunătățește arsurile și problemele de piele, este folosit în diferite tratamente de frumusețe și ajută la îmbunătățirea anumitor condiții respiratorii.

De ce ar trebui să ia în considerare plantele medicinale?

Nu există efecte secundare dăunătoare. Medicamentele farmaceutice produc adesea reacții adverse la pacienții care le iau, iar cel mai rău este că firmele care fabrică aceste medicamente fac adesea acest lucru fără să fie conștienți de ele.

Medicamentul din plante utilizează procesul natural de vindecare al organismului. Ingredientele folosite sunt cele care sunt produse în mod regulat în organism.

Este rentabil. Unul dintre principalele dezavantaje ale medicinii moderne este costul acesteia. Plantele medicinale le puteți găsi foarte ușor în propria gospodărie, iar remediile le puteți face chiar voi acasă.

Medicina naturală duce la creșterea capacității organismului de a preveni bolile. Îmbunătățirea imunității si o stare de sănătate generală bună pot fi obtinuțe cu ușurință prin continuarea tratamentului.

Medicamentul pe bază de plante se practică pe scară largă în întreaga lume. Pentru secole, oamenii au apelat la remedii naturale pentru a vindeca afecțiuni obișnuite, cum ar fi răcelile, alergia, problemele digestive și durerile de dinți, iar tendința este în continuă creștere. Proprietățile plantelor medicinale au jucat și joacă un rol important în tratarea unor boli precum  boli cardiovasculare, boli hepato-renale, diabet, cancere și tulburări neurodegenerative.

Printre funcții plante medicinale mai amintim:

Ajută la absorbție și digestie corespunzătoare.
Nu sunt specifice bolii, dar acționează ca un medicament preventiv care influențează pozitiv sănătatea și bunăstarea prin stimularea sistemului imunitar
Sunt la egalitate cu medicamentele și uneori sunt cunoscute ca fiind eficace în tratarea bolilor precum cancerul și bolile autoimune
Sunt de natură autonomă și nutritive, deci nu sunt toxice și inofensive
Mai multe afecțiuni metabolice și cronice pot fi tratate fără efecte secundare, utilizând medicamente și tratamente pe bază de plante medicinale.
Plantele medicinale au fost folosite de oameni timp de secole pentru a calma și pentru a îmbunătăți disconfortul și diverse probleme de sănătate. Astăzi, acestea sunt cea mai bună opțiune pentru cei care preferă un tratament natural pentru bolile lor. Deși există o listă extinsă de plante medicinale cu proprietăți de vindecare, cele mai multe sunt bine cunoscute și le folosim adesea pentru a găti sau pentru a ne stimula sănătatea.

10 alimente pe care să le consumi zilnic pentru o sănătate de fier

Alimentația sănătoasă se referă la o dietă bazată pe alimente care aduc beneficii pentru sănătatea consumatorului. Dieta trebuie să excludă sau să limiteze produsele alimentare care pun în pericol sănătatea, cum ar fi prăjelile, sosurile, alimentele tip fast-food, dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile, semipreparatele și, în general, produsele cu un […] mai mult »

8 beneficii pe care le are Rhodiola

Rhodiola este o plantă medicinală, a cărei rădăcină este folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni, chiar dacă nu există dovezi clare ale eficienței acesteia. Ajută la protejarea celulelor deteriorate, reglează bătăile inimii și susține memoria. Aduce o serie de beneficii pentru sănătate, iar în continuare puteți vedea care sunt cele […] mai mult »

Dacă ai ști ce păr am avut în tinerețe…

”Aud această propoziție mereu, de cele mai multe ori însoțită de oftaturi și exclamații melancolice… Evident mi se cer sfaturi despre tratamente naturale pentru păr sănătos, ce trebuie făcut ca acesta să cadă mai puțin, să crească mai repede, să aibă firul mai rezistent, etc. Înainte de a oferi răspunsuri […] mai mult »