După naștere, trebuie să bei ceaiuri! Vezi care îți fac bine la recuperare și alăptare!

Anumite plante pot fi excelente pentru susținerea fizică și emoțională a proaspetei mămici, și de asemenea, pot fi luate în condiții de siguranță de către mama care alăptează în timpul perioadei postpartum. Într-adevăr, mai multe astfel de plante ajută, de fapt, și la creșterea producției de lapte matern de calitate. Plantele aromatice, care sunt hrănitoare, sunt cunoscute ca plante aromatice nutritive sau tonice, iar cele care susțin sistemul nervos, ajutând la ameliorarea stresului și a tensiunii, sunt numite calmante, pe când cele care cresc producția de  laptele matern sunt denumite galactagoge. Una dintre frumusețile plantelor este faptul că  poate avea mai multe acțiuni și servește mai multe funcții.

ceaiuri pentru mame

Ceaiuri tonice:

Ginsengul indian se bucură de o largă acceptare în comunitățile din SUA și care ajută  la adaptarea la stres. Se pare că ceaiul de ginseng sprijină ușor sistemul suprarenal, reducând iritabilitatea și nervozitate. Se consumă o ceașcă de ceai pe zi, cu o linguriță de miere și una de lapte.

Păducelul este folosit ca un tonic cardiac, și într-adevăr oferă numeroase beneficii pentru sistemul cardiac. De la el se folosesc fructele, frunzele, fructele și florile și sunt considerate a fi tonice blânde. Se consumă o cană de ceai pe zi, în combinație cu infuzie de mentă sau lămâie.

Ovăzul este un tonic nutritiv pentru sistemul nervos. Semințele de ovăz au fost folosite mult timp ca hrană sănătoasă pentru mame și copii, acestea fiind foarte bogate în vitamine și minerale. Ovăz, de asemenea, sunt cunoscute pentru a oferi vigoarea și energia pentru cai. Pentru proaspetele mame, se recomandă infuzia de ovăz lăptos, care, pe termen lung are efecte calmante blânde.

Urzica este o plantă deosebit de nutritivă, care conține minerale și vitamine, în special urme de fier, potasiu și silice. Planta este utilizată pentru tratarea anemiei și depresiei. Ceaiul de urzică este delicios singur sau în combinație cu alte plante, cum ar fi lucerne sau menta. Se consumă două căni de ceai pe zi.

Ceaiuri pentru depresia postpartum:

Cătușnica  este o plantă aromatică cu calități blânde, dar de încredere și adecvată pentru proaspetele mame. De asemenea, planta are calități care ajută la reducerea colicilor și a stărilor de nervozitate. Se consumă două căni de ceai pe zi.

Mușețelul relaxează mama, și prin laptele matern, oferă relaxare blândă copilului. De asemenea, consumat sub formă de ceai, el ajută și la ameliorarea simptomelor de colici ale copilului. O cană de ceai de mușețel se bea pe tot parcursul zilei cu puțin timp  înainte de culcare, pentru a promova un somn odihnitor.

Ceaiuri care cresc producția de lapte matern:

Schinelul are o lungă istorie în promovarea laptelui matern. De asemenea, are proprietăți care ajuta la stoparea hemoragiilor uterine, eliminând totodată și simptomele depresiei postpartum. Este un bun tonic general digestiv, în special, atunci când există o digestie lentă.

Păpădia este o plantă verde extrem de nutritivă, bogată în minerale și fier. Pentru a crește producția de lapte matern, se consumă sub formă de infuzie, cu patina zeamă de lămâie.

Feniculul este o altă plantă clasică ce promovează laptele matern. Se face un ceai gustos, în combinație cu o infuzie de semințe de chimen și se pot bea până la două căni pe zi.

Anasonul ajută funcțiile pancreatice și are un efect antiseptic și carminativ. Totodată, ceaiul de anason are numeroase alte proprietăți precum cele vermifuge, emenagoge și diuretice și poate fi folosit în astenie, reumatism, migrene, amețeală și tuse dar și în durerile gastrice și afecțiuni ale căilor urinare. Pe lângă toate aceste proprietăți, ceaiul de anason este și un puternic galactogen. În scop galactogen se bea o infuzie preparată dintr-o linguriță de fructe de anason la 300 ml apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 15 minute.

Sursă foto: www.birdsandbeesteas.com


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*